Marcin Jasiura
Japonia
Właściciel i szef kuchni pierwszego w Polsce tradycyjnego sushi baru Noriko Sushi we Wrocławiu. Po wielu latach pracy za granicą wrócił, aby kontynuować swoją pasję, styl i wizję.

Właściciel i szef kuchni pierwszego w Polsce tradycyjnego sushi baru Noriko Sushi, położonego w samym sercu Wrocławia.

Swoją przygodę z sushi rozpoczął właśnie tu we Wrocławiu w 2008 roku i po 10 latach pracy za granicą i wielu podróżach wrócił, aby kontynuować swoją pasję, styl, wizję oraz technikę, dzieląc się swoją wiedzą i umiejętnościami z innymi.

W Noriko oferuje swoim gościom jedyny w swoim rodzaju japoński posiłek w formie omakase (tzn. wybiera szef kuchni), okonomi (tzn. gość wybiera, zamawiając z karty) oraz w opcji lunchu, wśród których na szczególną uwagę zasługuje omakase.

Omakase dosłownie znaczy „pozostawiam to Tobie”. Jest japońskim sposobem przygotowywania dań skomponowanych przez szefa kuchni – na oczach gości (obowiązuje wcześniejsza rezerwacja takiej degustacji). Oprócz doskonałej techniki omakase wymaga również ogromnej wiedzy o składnikach, produktach, jak i bardzo dobrej znajomości japońskiej kuchni. To wszystko znajdziecie w Noriko!