Wykwintna kuchnia francuska – 15.10.2023

340,00 

Prowadzący:
Tom Ekler

Poznaj sławne i smakowite klasyki kuchni francuskiej!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Francja ma do zaoferowania dużo więcej niż ślimaki, ostrygi, małże (mule) czy żabie udka, chociaż są bardzo istotnym jej elementem. Słynie również z doskonałej jakości serów, pâte (pasztety), croissantów, bagietek, tart, zup, sosów, deserów oraz… wyśmienitych win.

Kuchnię francuską, która pojawi się po raz pierwszy w historii Cookiness, wyróżnia wyjątkowo długa tradycja kulinarna. Pierwsza książka z francuskimi przepisami pochodzi z XIV w. Francję uważa się za kolebkę sztuki kulinarnej – jej kuchnia przez długi czas stanowiła inspirację dla innych kuchni narodowych.

Zaliczana jest do najwyżej cenionych kuchni świata. Cechuje się bogactwem wysublimowanych smaków, elegancją i wyrafinowaniem. Francuzi dbają o różnorodność i wysoką jakość produktów. Potrafią je finezyjnie komponować ze sobą, tworząc wyjątkowe i wyśmienite dania.

Tajniki kuchni francuskiej odkryje przed Wami Tom Ekler – zapalony edukator i trener kulinarny specjalizujący się w kuchni francuskiej. Zamiłowanie do gotowania podsycała mama Toma – mistrzyni kuchni francuskiej.

Na październikowych warsztatach pod czujnym okiem Toma przyrządzicie następujące klasyki kuchni francuskiej:

  1. CROQUE MONSIEUR z oryginalnym serem Gruyère spod grilla
    Ta sycąca i smaczna francuska kanapka, a raczej tost (w tłumaczeniu: chrupiący pan) wraz z Croque Madame zrobiły karierę w restauracjach na całym świecie. Są serwowane na śniadanie lub lunch. Oba sławne chrupiące tosty smaży się na patelni lub zapieka w piekarniku z serem (zwykle ementaler lub gruyere). Croque Monsieur jest podawany z szynką, Croque Madame z jajkiem sadzonym. Należące dziś do klasyków tosty, miały swoją premierę w jednej z paryskich kawiarni na początku XX wieku.
  2. POTAGE PARMENTIER z pikantnymi croutonami i lardonami – porowo-ziemniaczana zupa krem
    Nazwa zupy pochodzi od nazwiska francuskiego agronoma i farmaceuty zajmującego się technologią żywności i żywienia – Antoine Parmentiera, który w XVIII wieku wprowadził ziemniaki na francuskie stoły.
  3. COQ AU VIN – kurczak duszony w czerwonym winie
    Klasyk wśród klasyków. Regionalne burgundzkie danie, gdzie koguta (współcześnie kurczaka) gotujemy długo w czerwonym winie. W innych regionach Francji używa się win tak odległych od oryginału jak szampan czy Riesling. Nie wiemy precyzyjnie jak stare jest to danie, ale uważa się, że być może podawano je już w starożytnej Galii.
  4. CRÊPES SUZETTE – naleśniki w sosie pomarańczowym
    Najbardziej francuskie ze wszystkich naleśników. Są do tego stopnia uwielbiane, że obchodzą we Francji 2 lutego (40 dni po Bożym Narodzeniu) swoje święto – La Chandeleur. Okrągły naleśnik przypomina kształtem słońce zwiastujące nadejście wiosny.
    Stanowią klasyk bankietów lat 70-tych i późniejszych. Znajdują się w panteonie francuskich, jak i światowych deserów. Podstawą dania jest zarówno delikatny crêpe (naleśnik) podsmażany w alkoholu, maśle i soku cytrusowym, jak i magia i procedura podania, często przy stole, z udziałem niebieskiego płomienia płonącego nad przygotowywanym daniem.

Warsztaty będą wzbogacone interesującymi opowieściami o kuchni i kraju. Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i dużo dobrej zabawy gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.

Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (od lewej): 
1) Jim Harris (Unsplash)
2) Heidi (foodiecrush)
3) Nagi (recipetineats)
4) Marche de la gare