Włoski Dzień Matki – 26.05.2024

340,00 

Prowadzący:
Joanna Aniszczyk

Boska kuchnia włoska dla naszych kochanych Mam!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Dzień Matki to wyjątkowy dzień w roku, tak jak wyjątkowe są nasze mamy! Święto to powinno być równie wyjątkowo celebrowane.

Nie zastanawiaj się dłużej nad prezentem, który w wyjątkowy sposób wyrazi miłość i szacunek – podaruj Mamie jedyne w swoim rodzaju emocje i niezapomniane przeżycia zdobyte podczas warsztatów kulinarnych w Cookiness.

Wybór kuchni na 26. maja padł bezdyskusyjnie na pełną słońca i miłości kuchnię Italii, która należy do ulubionych kuchni europejskich. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, genialnie łączy ludzi, wywołuje pozytywne emocje, uzależnia od boskich smaków. To wystarczające powody, aby tegoroczny Dzień Matki spędzić we włoskim stylu! A może zechcecie przenieść się wspólnie z Mamami na cztery inspirujące godziny do krainy pysznych i kultowych makaronów, niepowtarzalnych sosów i pesto, świeżych, aromatycznych ziół i wielu innych włoskich specjałów?!

Na warsztaty zapraszamy nie tylko Panie, ale i Panów!

Będziemy gotować i biesiadować w pysznej, radosnej i przepełnionej pozytywną energią atmosferze, a jeśli Prowadzącą będzie Joanna Aniszczyk – zakochana po uszy w Italii i jej smakach autorka pysznego bloga „I love to eat”, to macie to wszystko zagwarantowane jak w banku!

Na warsztatach wykonacie od podstaw domowy makaron pasta fresca, z którego wyczarujecie rozpływające się w ustach pierożki ravioli z farszem z ricotty i szpinaku polane z aromatycznym masełkiem szałwiowym. W menu pojawi się również akcent sezonowy w postaci dania ze szparagów w żółtym sosie z dodatkami.

Przygodę z kuchnią włoską w Cookiness rozpoczniecie smakowitą przystawką z polenty, a zakończycie uwielbianymi ciasteczkami cantucci (pochodzącymi z miasteczka Prato położonego niedaleko Florencji) na deser, który umili i osłodzi wspólne biesiadowanie!

Wyśmienite menu przygotowane na ten specjalny dzień przedstawia się następująco:

  1. POLENTA FRITTA CON ACCIUGATA, czyli polenta z sosem z anchois [wym. ãszua], suszonymi pomidorami, kaparami i natką pietruszki na przystawkę
  2. RAVIOLI CON RICOTTA E SPINACI, czyli urocze pierożki ze szpinakiem, ricottą i masełkiem szałwiowym (ręcznie wykonany makaron na pierożki)
  3. ASPARAGI IN SALSA GIALLA, czyli szparagi w żółtym sosie (na bazie tartego żółtka, masła, cytryny podane z natką pietruszki)
  4. CANTUCCI – pochodzące z Toskanii obłędne ciasteczka z orzechami.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Yoav Aziz (Unsplash)
2) Rita E (Pixabay)
3) Cookiness (archwium własne)
4) Jonathan Pielmayer (Unsplash)