Wielka kuchnia chińska – 22.01.2023

340,00 

Prowadzący:
Krzysztof Darewicz

Otwórz drzwi do bogactwa kulinarnego Państwa Środka!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Najbardziej różnorodna i zaskakująca kuchnia świata. Miała duży wpływ na kształtowanie tradycji kulinarnych różnych krajów Azji i całego globu.

Podstawą dań chińskich są: ryż, przetwory z soi (m.in. sos sojowy, tofu), warzywa (króluje imbir, szczypior, chili, czosnek), owoce oraz mięso (m.in. wieprzowina i drób: kurczak i kaczka), W kuchni chińskiej duże znaczenie ma obecność i równowaga zarówno 5 głównych smaków, jak i przeciwieństw yin-yang. Komponowanie posiłków wg tych zasad ma zapewnić duchowi harmonię, a ciału zdrowie i długowieczność.

Na talerzu pojawiają się obok siebie składniki gorące i zimne, słodkie i kwaśne, łagodne i ostre, chrupiące i miękkie. Dobór składników zależy od regionu i upodobań kucharza. Najbardziej popularne odmiany kuchni chińskiej: pekińską, syczuańską, kantońską i szanghajską łączy wspomniana zasada 5 smaków – smak słodki, kwaśny, gorzki, słony i pikantny przenikają się.

Warsztaty będą świetną okazją do poznania kulinarnego bogactwa Państwa Środka!

W świat jego autentycznej kuchni wprowadzi Was sinolog i szef kuchni Krzysztof Darewicz, który mieszkał w Chinach 30 lat.

Pod czujnymi okiem prowadzącego nauczycie się przyrządzać 4 dania:

  1. WIEPRZOWINA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM po kantońsku
  2. OSTRY KURCZAK Z ORZESZKAMI po syczuańsku
  3. OGÓRKI W OCCIE po harbińsku
  4. PUDDING Z TAPIOKI.

Pierwsze dwa dania (słodki Kanton kontra ostry Syczuan) to najpopularniejsze chińskie dania na świecie.

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym GULU ROU to klasyczne danie kuchni kantońskiej i wyróżniający je sos, na bazie octu i cukru stosuje się do wielu różnych dań, w tym kurczaka, ryb i krewetek. Klasyczna wersja nie może obejść się bez kawałków ananasa, papryki i cebulki.

Z daniem tym o pierwsze miejsce wśród najpopularniejszych chińskich dań na świecie konkuruje kurczak KUNG PAO z orzeszkami, sztandarowe danie kuchni syczuańskiej. Dzięki wersji klasycznej możemy poznać wyróżniający kuchnię syczuańską smak MA LA czyli odrętwiająco-ostry dzięki chili i ostrej paście z fermentowanego bobu (doubanjiang) i zawartej w pieprzu syczuańskim substancji eterycznej powodującej przyjemne szczypanie warg, języka i podniebienia.

„Smok to dla Chińczyków zwierzę mitologiczne związane z wodą i godne najwyższego szacunku, jest według pewnych legend praprzodkiem całego ludu chińskiego” [aut. Künstler]

Potomkowie smoka generalnie nie jedzą surowych jarzyn. Dostępne na terenie całych ogromnych Chin przez cały rok ogórki stanowią wyjątek od tej zasady. Na zimną przegryzkę przyrządzicie je w occie po harbińsku, typowy dla północnych Chin wariant bardzo popularnej zimnej przekąski ze świeżych ogórków. Przysmak ten nie jest ostry – zawiera opcjonalnie tylko kilka kawałeczków świeżej papryczki chili, ma za to dużo czosnku.

Swoją przygodę z kuchnią chińską zakończycie pysznym deserem z tapioki – pożywnej, lekkostrawnej, bezglutenowej kaszy wyrabianej z manioku. Jej małe kulki w czasie gotowania pęcznieją, stają się przezroczyste i znakomicie sprawdzają się jako dodatek do deserów i napojów.

Jeżeli szukacie oryginalnego pomysłu na nietuzinkowe spędzenie czasu, dołączcie już dziś na nasze warsztaty!

Będzie jak zawsze na warsztatach w Cookiness – pysznie i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie i dużo dobrej zabawy gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na żywność na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Opisy dań (bez deseru) opracowane na podstawie materiałów od Prowadzącego warsztaty.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Kayla Kozlowski (Unsplash)
2) K Hsu (Unsplash)
3) Krzysztof Darewicz
4) Yu Kato (Unsplash)