Wielka kuchnia chińska – 09.05.2023

340,00 

Prowadzący:
Daniel Gareth Cua

Otwórz drzwi do bogactwa kulinarnego Państwa Środka!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 18:00-22:00

Najbardziej różnorodna i zaskakująca kuchnia świata. Miała duży wpływ na kształtowanie tradycji kulinarnych różnych krajów Azji i całego globu.

Podstawą dań chińskich są: ryż, przetwory z soi (m.in. sos sojowy, tofu), warzywa (imbir, szczypior, chili, czosnek), owoce oraz mięso (m.in. wieprzowina i drób: kurczak i kaczka). W kuchni chińskiej duże znaczenie ma obecność i równowaga zarówno 5 głównych smaków, jak i przeciwieństw yin-yang. Komponowanie posiłków wg tych zasad ma zapewnić duchowi harmonię, a ciału zdrowie i długowieczność.

Na talerzu pojawiają się obok siebie składniki gorące i zimne, słodkie i kwaśne, łagodne i ostre, chrupiące i miękkie. Ich dobór zależy od regionu i upodobań kucharza. Najbardziej popularne odmiany kuchni chińskiej: pekińską, syczuańską, kantońską i szanghajską łączy wspomniana zasada 5 smaków – smak słodki, kwaśny, gorzki, słony i pikantny przenikają się.

Jedzenie dla potomków smoka jest istotą życia, co potwierdza chińskie powiedzenie, że „Naród uważa żywność za swoje niebo”.

W świat autentycznej kuchni chińskiej wprowadzi Was Daniel Gareth Cua – Chińczyk urodzony na Filipinach, pochodzący z Binondo w Manili, najstarszego Chinatown na świecie.

Pod czujnymi okiem Prowadzącego nauczycie się przyrządzać 4 wyśmienite dania:

  1. SUAN LA TANG (hot and sour soup) – pyszna chińska zupa ostro-kwaśna, wypełniona składnikami różniącymi się smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi (chiński comfort food)
  2. MAPO TOFU – charakterystyczne danie pochodzące z Syczuanu, znanego z bardzo ostrej kuchni. Jego nazwa pochodzi od wegetariańskiej restauratorki, która zainspirowana prośbami gości odwiedzających jej lokal, postanowiła pewnego dnia dodać do jednego z dań mięso, tworząc tym samym pyszne i bardzo popularne danie z tofu
  3. SAN BEI JI (three cup chicken) – aromatyczny kurczak trzy kubki po tajwańsku, smażony w oleju sezamowym, duszony w winie ryżowym i sosie sojowym, wzbogacony świeżą bazylią
  4. KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI Z TRUSKAWKAMI – deser z pożywnej, lekkostrawnej, bezglutenowej kaszy wyrabianej z manioku. Jej małe perełki w czasie gotowania pęcznieją, stają się przezroczyste i znakomicie sprawdzają się jako dodatek do deserów i napojów.

Będzie jak zawsze na warsztatach w Cookiness – pysznie i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie i dużo dobrej zabawy gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu poglądowe (w kolejności od lewej):
1) Kayla Kozlowski (Unsplash)
2-3) redhousespice
4) therecipecritic