Tradycyjna kuchnia wietnamska – 21.04.2024

340,00 

Prowadzący:
Linh Nguyen

Wietnam w smacznej, kolorowej i aromatycznej odsłonie!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 14:00-18:00

Wietnam to fascynujący i piękny kraj z energetycznymi, gwarnymi i zabytkowymi miastami, z magiczną zatoką Ha Long, majestatyczną Deltą Mekongu, uroczymi tarasami ryżowymi, tradycyjnymi wioskami, przepysznym jedzeniem ulicznym, wyśmienitymi egzotycznymi owocami, warzywami i aromatycznymi ziołami.

Wietnamczycy kierują się w kuchni zasadą pięciu smaków – wiele potraw jest równocześnie ostrych, kwaśnych, gorzkich, słonych i słodkich. Na ich talerzach króluje ryż, makaron i soja. Preferują dania duszone, gotowane na parze lub w woku. Kuchnia wietnamska obfituje we wszelkiego rodzaju zupy i buliony, które jada się nie tylko na obiad, ale i śniadanie oraz kolację; dania mięsne (krótko gotowana wołowina czy wieprzowina), rybne oraz owoce morza. Wietnamskie potrawy są dopracowane do perfekcji i wyróżniają się wyraźnym i świeżym smakiem – ostre chili, słony sos rybny świetnie komponuje się ze świeżą limonką, trawą cytrynową, kolendrą i wietnamską miętą.

Cechą charakterystyczną są liczne wpływy przebywających w przeszłości na terenie Wietnamu okupantów z sąsiednich Chin i Francji.

Tajniki kuchni wietnamskiej odkryje przed Wami pochodząca z Wietnamu Linh Nguyen – jedna z najlepszych wietnamskich szefów kuchni w Polsce. Prowadzi w Warszawie autorskie restauracje (m.in. Vietnamka, Koreanka, To To Pho, Pho2, Japonki) oraz kultowy sklep z azjatycką żywnością „Azjatka”.

Na warsztatach pod czujnym okiem Linh przygotujecie świeże, lekkie i chrupiące spring rollsy z papieru ryżowego, z dużą ilością warzyw oraz krewetkami. Moczone w pysznym sosie na bazie sosu rybnego, będą stanowiły idealną przystawkę, która pozwoli Wam zaspokoić pierwszy głód! Na danie główne wyczarujecie sałatkę z wołowiną, makaronem ryżowym Bun, prażoną szalotką i orzeszkami ziemnymi oraz świeżymi, aromatycznymi ziołami i kiełkami. Kolejnymi przysmakami, które nauczycie się przyrządzać na kursie będą aromatyczne i wielosmakowe kotleciki mięsne zawinięte w liście pieprzu lolot (dziki betel) oraz orzeźwiająca, idealna na ciepłe dni – sałatka mango z dodatkami.

Pod czujnym okiem Prowadzącej przyrządzimy 4 autentyczne wietnamskie dania:

  1. GỎI CUỐN – tradycyjne spring rolls z krewetkami i warzywami oraz pysznym, aromatycznym sosem nước chấm m.in. na bazie sosu rybnego
  2. BÚN BÒ NAM BỘ – obłędna sałatka z wołowiną, makaronem ryżowym, prażoną szalotką, orzeszkami oraz świeżymi, aromatycznymi ziołami i kiełkami
  3. CHẢ LÁ LỐT – kotleciki wołowe w liściach pieprzu lolot
  4. Orzeźwiająca SAŁATKA MANGO z dodatkami.

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, wyjątkowe doznania kulinarne i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Alice Young (Unsplash)
2) Cookiness (Archiwum własne)
3) Restauracja Vietnamka
4) Cookiness (Archiwum własne)