Opis
PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!
Czas trwania 4h: 14:00-18:00
Magia Tajlandii tkwi w różnorodności. Kraina Uśmiechu, oprócz rajskich plaż z palmami i białym piaskiem, magicznych buddyjskich świątyń, tętniących życiem miast, porośniętych dżunglą gór, zielonych pól ryżowych, fantastycznych masaży, kusi wyśmienitą kuchnią.
Tajowie słusznie nazywają swój kraj Krainą Tysiąca Smaków. Bogactwo świeżych, egzotycznych składników i aromatów potrafi wywołać prawdziwy zawrót głowy!
Do najpopularniejszych tajskich potraw należą wyśmienite zupy i wywary oraz smakowite wariacje ryżu, nudli, mięsa, owoców morza i warzyw. Tajowie w kuchni wykorzystują mleczko kokosowe, sosy – sojowy, rybny, ostrygowy, świeże aromatyczne zioła (trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, kolendra, tajska bazylia), egzotyczne owoce tj. limonka, mango oraz warzywa – papryczka chili, imbir, galangal, szalotka, czosnek. Preferują dania duszone, gotowane na parze lub w woku. Obok dań mięsnych jedzą ryby i owoce morza.
W podróż po smakach jednej z najbardziej ulubionych kuchni świata, zabierze Was Maleeya Przeorska-Chimpalee z córką Marisą, które z ogromną radością i smakiem gotują dla siebie i innych. Na warsztatach podzielą się z Wami swoimi umiejętnościami i przepisami ulubionych dań.
Pod czujnym okiem naszych Prowadzących nauczycie się przyrządzać 3 fantastyczne tajskie dania:
- KAENG JURD MOO SAB – łagodna, klarowna zupa z mięsnymi klopsikami, dymką i świeżą kolendrą
- LARB KAI – pikantna sałatka z mięsem i świeżymi warzywami oraz miętą
- KAENG PED MOO – czerwone aromatyczne curry z polędwicą, bakłażanem, tajską bazylią zaserwowane z tajskim ryżem jaśminowym.
Będzie jak w Azji – radośnie, pysznie i kolorowo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie i dużo dobrej zabawy gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) wraz ze zdjęciami z warsztatów zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.
Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Lauren Kay (Unsplash) 2-4) Cookiness (archiwum własne)