Tradycyjna kuchnia japońska – 30.08.2022

340,00 

Prowadzący:
Takuya i Agata Yamamoto

Odkryj tajniki kultury i kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 18:00-22:00

Ojczyzna sushi, zielonej herbaty i origami. Oszałamia tętniącymi życiem metropoliami, zachwyca architektonicznymi cudeńkami, fascynuje świątyniami i magiczną przyrodą.

Japonia to intrygujący również pod względem kulinarnym kierunek, dlatego wraz z duetem – Agatą i pochodzącym z Japonii – Takuyą Yamamoto zapraszamy Was na odkrywanie smaków, tradycji i kultury kraju Kwitnącej Wiśni!

Kuchnię japońską cechuje prostota i dbałość o każdy szczegół. Dania opierają się na zdrowych i świeżych produktach (m.in. warzywa, ryby i owoce morza), które poddaje się tylko delikatnej obróbce. W diecie Japończyków, uważanej za najzdrowszą na świecie, króluje ryż, dużo w niej soi i jej przetworów. Oryginalny smak oraz ciekawy sposób podania japońskich potraw sprawia, że posiłki są przyjemnością nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu.

Typowym dla kraju Wschodzącego Słońca daniem jest sushi. Zajadają się nim zarówno mieszkańcy, jak i odwiedzający ten kraj. Sushi jest serwowane z dodatkiem marynowanego imbiru, sosu sojowego oraz japońskiego chrzanu wasabi jako cały posiłek. Na warsztatach nauczycie się formować najstarszy i najbardziej rozpoznawalny rodzaj sushi – nigiri (kawałki ryby lub owoców morza ułożone na uformowanych ręcznie paluszkach z ryżu) oraz futomaki (grube rolki z kilkoma składnikami zwiniętymi w nori) i uramaki (rolki z ryżem na zewnątrz i nori wewnątrz).

Na danie główne wyczarujecie pożywne curry z warzywami i mięsem. Przepis na taki japoński comfort food przyda Wam się na chłodne, jesienne wieczory. Przygodę z kuchnią japońską zakończycie oryginalnym deserem z mąki z ryżu kleistego (jap. mochiko) z pysznym sosem mitarashi.

Smakowite menu zaplanowane na sierpniowe warsztaty przedstawia się następująco:

  1. SUSHI – nigiri, futomaki, uramaki
  2. JAPOŃSKIE CURRY z kakao, ryżem kleistym, sezonowymi warzywami i mięsem
  3. DANGO z sosem MITARASHI – tradycyjny japoński słodki przysmak w formie kulki (knedla) z mąki z ryżu kleistego nadzianej na bambusowy patyczek.

Oprócz oryginalnych receptur przyrządzanych japońskich specjałów poznacie także zwyczaje oraz tradycje związanie z jedzeniem w Kraju Kwitnącej Wiśni. Takuya Yamamoto prowadzi warsztaty w języku angielskim, wspomaganym j. polskim Agaty.

Będzie pysznie, kolorowo i kreatywnie! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z japońską muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach. Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) P. (Unsplash)
2) Tamas Pap Zali (Unsplash)
3) Archiwum własne Cookiness
4) David Mark (Pixabay)