Opis
Czas trwania: 14:00-18:00
Gruzja – kraj morza, pięknych gór i dorodnych winnic kusi również obłędnym jedzeniem! Kuchnia gruzińska uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Składa się z bardzo tradycyjnych potraw, równocześnie kusi oryginalnością i różnorodnością.
Jest pełna pysznych warzyw i soczystych owoców, wyjątkowo aromatycznych ziół, orzechów włoskich i migdałów. Podzwrotnikowy klimat kraju sprzyja dojrzewaniu pomidorów, bakłażanów, granatów, arbuzów, melonów i winogron. Królową kuchni gruzińskiej jest bez wątpienia stosowana w całym kraju aromatyczna kolendra. Obok potraw mięsnych oferuje wiele wegetariańskich przysmaków.
W podróż po tajemnicach wielokulturowej tradycji kulinarnej Gruzji zabierze Was Tamuna Kiladze, prawdziwa Gruzinka z krwi i kości, która od 9 lat mieszka w Polsce. Prowadzi warsztaty kuchni gruzińskiej, dzieląc się z innymi miłością do gotowania.
Bohaterami najbliższych warsztatów z Tamuną będą znane i uwielbiane na całym świecie wegetariańskie gruzińskie specjały:
- BADRIDŻANI – grillowany bakłażan po gruzińsku z pastą orzechową
- CHACZAPURI IMERETYŃSKIE – serowy chleb po Imeretyńsku
- AJAPSANDALI – tradycyjne danie wegetariańskie, pyszny gulasz warzywny (ala „Ratatouille” po gruzińsku)
- PELAMUSHI – tradycyjny deser gruziński z soku winogronowego zagęszczony mąką z dodatkiem orzechów włoskich.
Będzie pysznie, aromatycznie i domowo.
Na przystawkę przyrządzicie jedną z najpopularniejszych przystawek w Gruzji, czyli najlepsze pod słońcem roladki ze smażonych bakłażanów zawijane w pastę z orzechów włoskich z gruzińskimi przyprawami, kolendrą i słodkimi pestkami granatu. Kolejnym przysmakiem będzie pochodzące z zachodniej części Gruzji (region: Imeretia) Chaczapuri imeretyńskie. Jest to okrągły placek z ciasta drożdżowego nadziewany serem.
Na danie główne wyczarujecie tradycyjne danie wegetariańskie Ajapsandali (czyt. adżapsandali), czyli gruzińskie ratatouille, składające się m.in. z jędrnego bakłażana, cebuli, chrupiącej papryki oraz pomidorów przyprawionych czosnkiem i posiekaną kolendrą.
Warsztaty kuchni gruzińskiej nie istniałyby bez deseru, dlatego z soku winogronowego, zagęszczonego mąką kukurydzianą i pszenną przygotujecie popularny w zachodniej Gruzji deser o konsystencji budyniu Pelamushi. Jest on podstawowym składnikiem słodkiej przekąski o nazwie Czurczchela.
Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.
Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Maggie Jaszowska (Unsplash) 2) Iman Gozal (Unsplash) 3) Christine Isakzhanova (Unsplash) 4) Peter Keller (Unsplash)