Świąteczny SZWEDZKI stół – 12.12.2021

280,00 

Prowadzący:
Agnieszka Eriksson

Smakowita przygoda ze świąteczną kuchnią szwedzką!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 16:00-20:00

Już 12 grudnia będziecie mieli wyjątkową okazję uczestniczyć w warsztatach poświęconych szwedzkim świątecznym specjałom. Będzie to uczta, której smaki na zawsze zapadną w Waszej pamięci i którymi będziecie mogli oczarować podczas tegorocznego Bożego Narodzenia swoich najbliższych.

Nasza Prowadząca – Agnieszka Eriksson 8 lat mieszkała m.in. w Szwecji i wraz z mężem Szwedem zgłębia tajniki kuchni krajów północnych i dzieli się nimi na swoim inspirującym blogu „my-passion-for-food”oraz podczas smakowitych warsztatów kulinarnych. W trakcie kursu skomponujecie tradycyjny świąteczny szwedzki stół z klasycznymi i uwielbianymi potrawami Szwedów.

Na wstępie poczęstujemy Was pyszną niespodzianką, która wprowadzi wszystkich w wyjątkową świąteczną atmosferę.

Wyśmienite menu skomponowane przez Agnieszkę na nasze świąteczne warsztaty obejmuje aż 7 pozycji:

  1. GRAVADLAX – tradycyjna skandynawska przystawka przyrządzona z surowego łososia, którego marynuje się w soli z cukrem, białym pieprzem i koperkiem
  2. PATE MED FISK – delikatne pate rybne z łososia i dorsza
  3. ŚLEDŹ w sosie kremowym z cytrusami
  4. JAJKA na twardo z krewetkami i szczypiorkiem
  5. JONNSONS FRESTELSE – Pokusa Jonnsona, czyli zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem anchois, cebuli, masła i śmietany
  6. ŻEBERKA delikatnie marynowane w przyprawach korzennych
  7. VIT KLADDKAKA MED SAFFRAN OCH LINGONGRÄDD – tradycyjne szwedzkie ciasto czekoladowe w wersji świątecznej z białą czekoladą, szafranem, bitą śmietana i borówkami!

Tyle pyszności w jeden wieczór dla miłośników świątecznych, korzennych aromatów, pysznych i zdrowych ryb w wyszukanych odsłonach, innych bożonarodzeniowych przysmaków w nieznanym dotąd zestawieniu, najlepszego świątecznego ciasta i wyśmienitej zabawy przy wspólnym gotowaniu i podczas biesiady znajdziecie tylko w Cookiness.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć w swoich domach wszystkie poznane potrawy.

Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na żywność – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić domowników dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Agnieszka Eriksson
2) Adobe Stock
3) Agnieszka Eriksson
4) Agnieszka Eriksson