Smakowity tajski street food – 24.10.2021

270,00 

Prowadzący:
Ariela Bryl

Kulinarny spacer po ulicznych smakach Bangkoku!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 16:00-20:00

Autentyczny tajski street food to wyjątkowe doznanie kulinarno-towarzyskie, nie do odtworzenia w żadnej restauracji ani w domu! Spożywaniu posiłków na ulicach Bangkoku towarzyszy niepowtarzalna atmosfera – tych obłędnych smaków, zapachów, mieszających się z upałem, wilgotnością i gwaru ludzi trzeba doświadczyć na własnej skórze!

Magia Tajlandii tkwi w różnorodności. Oprócz rajskich plaż, porośniętych dżunglą malowniczych gór, dostojnych buddyjskich świątyń, fantastycznych masaży, sympatycznych mieszkańców kusi obłędną kuchnią. Tajowie nazywają ją słusznie “Krainą Tysiąca Smaków”. Bogactwo przypraw, składników i aromatów potrafi wywołać prawdziwy zawrót głowy i sprawia, że tajska kuchnia jest jedną z najsmaczniejszych i najpopularniejszych na świecie. Pyszne i tanie jedzenie jest dosłownie na wyciągnięcie dłoni – na barwnych straganach i wózkach z parującymi kotłami, które stoją na tajskich ulicach.

W kulinarną podróż po autentycznych smakach Krainy Uśmiechu zabierze Was pochodząca z Tajlandii – Ariela Bryl. Warsztaty odbędą się w języku angielskim, wspomaganym w języku polskim przez tłumacza.

Pod czujnym okiem Prowadzącej przygotujecie 5 fantastycznych smakołyków, a będą to:

  1. Świeże spring rolls z warzywami i aromatycznymi ziołami
  2. Orzeźwiająca sałatka z zielonej papai (Som Tam) z chili, czosnkiem, pomidorami i orzeszkami ziemnymi
  3. Aromatyczny sataj z kurczaka (szaszłyk) w marynacie podany z pysznym sosem
  4. Kokosowy ryż kleisty do szaszłyków
  5. Smażone banany po tajsku (Kluai thot)

Na zajęciach przygotujecie świeże, lekkie i chrupiące spring rolls (zwane też summer rolls czy sajgonkami na zimno) z papieru ryżowego, wypełnione warzywami, aromatycznymi ziołami i makaronem ryżowym. Moczone w pysznym słodkim sosie chili z orzeszkami ziemnymi, będą stanowiły idealną przystawkę, która pozwoli zaspokoić pierwszy głód!

Na danie główne przyrządzicie pyszny, idealnie doprawiony sataj z kurczaka w formie szaszłyków, podany z kokosowym ryżem kleistym. Idealnie będzie się z nim komponowała kultowa sałatka z zielonego i jeszcze nie dojrzałego owocu papai z piekielnie ostrym sosem!!!

Na deser wyczarujecie słodką i chrupiącą uliczną przekąskę Kluai thot, czyli smażone banany. Ten tajski przysmak jest tradycyjnie przygotowywany z bananów Burro, znanych lokalnie jako Kluay nam wa, które obtacza się m.in. w mące ryżowej i smaży na gorącym oleju, aż utworzą chrupiącą skórkę. Są zazwyczaj sprzedawane w torebkach i spożywane na ciepło.

Będzie przepysznie, aromatycznie, autentycznie i niezwykle inspirująco!!!

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, biesiada w azjatyckim stylu i istna eksplozja smaków gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na żywność do zabrania do domu pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Lisheng Chang (Unsplash)
2) Cocobols (Unsplash)
3) Lauren Kay (Unsplash)
4) Archiwum własne