Opis
Czas trwania: 18:00-22:00
Ramen obok sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Przywędrował do Japonii z Chin w XIX wieku. Przyciąga wyrazistym zapachem, kusi wyglądem i oszałamia swoim smakiem!
Ta pełna umami miska z esencjonalnym i sycącym bulionem, makaronem i kluczowymi dodatkami należy do najbardziej ulubionych dań na całym świecie. Potrafi nie tylko rozgrzać ciało, ale również wprawić w prawdziwie błogi nastrój. Sposobów na jego przygotowanie jest prawdopodobnie tyle, ilu kucharzy. Nie zmienia to faktu, że danie to powinno składać się z 5 podstawowych elementów:
- wywaru (najczęściej mięsnego, rzadziej z ryb, owoców morza),
- makaronu ramen (z pszennej mąki i wody o odczynie alkalicznym),
- tare (aromatycznej pasty przyrządzanej na bazie soli, sosu sojowego lub pasty miso z dodatkami, stanowiącej esencję smaku słonego),
- oleju smakowego (krewetkowego, chili, na bazie palonego czosnku),
- dodatków (najczęściej są to: boczek chashu, glony nori, grzyby, szczypiorek, rzodkiewka, kukurydza, cebula, imbir, menma – marynowane pędy bambusa, ajitsuke – marynowane jajko, narutomaki – ciastko rybne, ziarna sezamu itp.).
O elementach, rodzajach i zasadach przyrządzania ramenu opowie Wam Dominik Kaletta – szef kuchni i współwłaścicieli baru sushi Koi na wrocławskiej Wielkiej Wyspie. Zdradzi sposoby na pogłębienie i zbalansowanie smaku tego wyjątkowego dania.
Podczas najbliższych warsztatów Dominik nauczy Was przyrządzać 3 różniące się klarownością i zawartością rameny:
- Klasyczny SHOYU RAMEN z boczkiem chashu, marynowanymi pędami bambusa (menma), szczypiorkiem, chipsami z czosnku i boczniakami
- TAN TAN RAMEN (Tantanmen) z kurczakiem, chipsami z batata, cebulką i szczypiorkiem
- CURRY PAITAN RAMEN z krewetkami, cebulką, kukurydzą i olejem chili.
Zapewniamy, że będzie dużo fajnej zabawy, wiedzy, inspiracji oraz pysznego jedzenia. Po przyrządzeniu każdego z dań uczestnicy udadzą się do stołu na degustację. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle.
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.
Przynieście ze sobą dużo dobrego humoru i ewentualnie pojemniczki na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Dominik Kaletta (archiwum prywatne) 2) Pema Lama (Unsplash) 3) Dominik Kaletta (archiwum prywatne) 4) Baiq Daling (Unsplash)