Ramen w trzech odsłonach – 27.06.2023

340,00 

Prowadzący:
Dominik Kaletta

Odkryj Japonię od kuchni i jej pełen umami RAMEN!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 18:00-22:00

Ramen obok sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Przywędrował do Japonii z Chin w XIX wieku. Przyciąga wyrazistym zapachem, kusi wyglądem i oszałamia swoim smakiem!

Ta pełna umami miska z esencjonalnym i sycącym bulionem, makaronem i kluczowymi dodatkami należy do najbardziej ulubionych dań na całym świecie. Potrafi nie tylko rozgrzać ciało, ale również wprawić w prawdziwie błogi nastrój. Sposobów na jego przygotowanie jest prawdopodobnie tyle, ilu kucharzy. Nie zmienia to faktu, że danie to powinno składać się z 5 podstawowych elementów:

  • wywaru (najczęściej mięsnego, rzadziej z ryb, owoców morza),
  • makaronu ramen (z pszennej mąki i wody o odczynie alkalicznym),
  • tare (aromatycznej pasty przyrządzanej na bazie soli, sosu sojowego lub pasty miso z dodatkami, stanowiącej esencję smaku słonego),
  • oleju smakowego (krewetkowego, chili, na bazie palonego czosnku),
  • dodatków (najczęściej są to: boczek chashu, glony nori, grzyby, szczypiorek, rzodkiewka, kukurydza, cebula, imbir, menma – marynowane pędy bambusa, ajitsuke – marynowane jajko, narutomaki – ciastko rybne, ziarna sezamu itp.).

O elementach, rodzajach i zasadach przyrządzania ramenu opowie Wam Dominik Kaletta – szef kuchni i współwłaścicieli baru sushi Koi na wrocławskiej Wielkiej Wyspie. Zdradzi sposoby na pogłębienie i zbalansowanie smaku tego wyjątkowego dania.

Podczas najbliższych warsztatów Dominik nauczy Was przyrządzać 3 różniące się klarownością i zawartością rameny:

  1. Klasyczny SHOYU RAMEN z boczkiem chashu, marynowanymi pędami bambusa (menma), szczypiorkiem, chipsami z czosnku i boczniakami
  2. TAN TAN RAMEN (Tantanmen) z kurczakiem, chipsami z batata, cebulką i szczypiorkiem
  3. CURRY PAITAN RAMEN z krewetkami, cebulką, kukurydzą i olejem chili.

Zapewniamy, że będzie dużo fajnej zabawy, wiedzy, inspiracji oraz pysznego jedzenia. Po przyrządzeniu każdego z dań uczestnicy udadzą się do stołu na degustację. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.

Przynieście ze sobą dużo dobrego humoru i ewentualnie pojemniczki na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Dominik Kaletta (archiwum prywatne)
2) Pema Lama (Unsplash)
3) Dominik Kaletta (archiwum prywatne)
4) Baiq Daling (Unsplash)