Orientalna kuchnia marokańska – 25.02.2024

340,00 

Prowadzący:
Jalil Hadrami i Dorota Bąk

Zasmakuj barwnej i wyrazistej kuchni Maroko!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Maroko zachwyca swoją niezwykle bogatą kulturą i historią. Ten kolorowy, oblewany wodami Morza Śródziemnego i Atlantyku kraj jest również kolebką przepysznej kuchni, pełnej intensywnych smaków, zapachów oraz aromatycznych przypraw i ziół.

Marokańskie specjały wspaniale odzwierciedlają ogromne bogactwo kulturowe i kulinarne świata arabskiego. Wpływy arabskie mieszają się w nich z berberyjskimi, ale bez problemu odnajdziemy w nich także smaki i składniki charakterystyczne dla kuchni innych krajów z basenu Morza Śródziemnego, m.in.: oliwki, oliwę, cytrusy, świeże warzywa (bakłażany, cukinie, pomidory) i orzechy.

Na marokańskich talerzach, oprócz warzyw (najczęściej grillowanych, duszonych lub surowych dodawanych do dań głównych czy sałatek) znajdziecie również mięso (drób, wołowina, jagnięcina) i ryby. Typowymi dla Maroko przyprawami są: kumin (kmin rzymski), cynamon, szafran, pieprz, czosnek, kolendra, mięta, pietruszka, oregano, kardamon, papryka. Marokańczycy lubują się w łakociach – słodkich deserach, ciastach i ciasteczkach z sezamu, orzechów (migdały, pistacje), bakalii, miodu czy słodkich owoców (np. figi).

W kolejną podróż po smakach Maroko zabierze Was jedyny w swoim rodzaju duet – rodowity Marokańczyk Jalil Hadrami i Dorota Bąk. Jalil to kucharz i pasjonat rodzimej kuchni oraz ogólnopojętej kuchni arabskiej. Pracował w Maroko w wiodących restauracjach serwujących tradycyjną, regionalną kuchnię.

Pod czujnym okiem naszych Prowadzących nauczycie się przyrządzać następujące pyszności:

  1. CHLEB MAROKAŃSKI (z patelni)
  2. Pieczony BAKŁAŻAN Z SALSĄ jogurtowo-paprykową
  3. KUSKUS z warzywami i kurczakiem
  4. GHRIBY SEZAMOWE – tradycyjne marokańskie ciasteczka z sezamem.

Tym razem weźmiemy na warsztat charakterystyczny dla kuchni północnej Afryki kuskus, jedną z bardziej wymagających potraw. Sam proces przygotowania kaszki jest długotrwały – kuskus gotuje się na parze, miesza z klarowanym masłem, oliwą i wodą. Podaje się z warzywami lub mięsem i bulionem, w którym się składniki gotowały. Berberowie przygotowywali kuskus na słodko – z migdałami, cynamonem, imbirem i cukrem pudrem. Kuskus najczęściej je się w piątek jako danie obiadowe. Na warsztatach wyczarujemy kuskus z warzywami i kurczakiem na danie główne.

Chleb w Maroko jest dodatkiem praktycznie do każdej potrawy, z wyjątkiem wspomnianego kuskusu. Na warsztatach nauczycie się przygotowywać marokański chleb. Idealnie będzie się komponował z przepyszną wegetariańską pastą z pieczonego bakłażana z salsą jogurtowo-paprykową. Swoją marokańską przygodę osłodzicie sobie obłędnymi ciasteczkami sezamowymi, którymi będziecie się rozkoszować na deser.

Jeżeli szukacie oryginalnego pomysłu na nietuzinkowe spędzenie ostatniej niedzieli lutego, dołączcie już dziś na nasze marokańskie warsztaty z naszym uroczym duetem polsko-marokańskim!

Będzie jak zawsze – pysznie, zdrowo i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w marokańskim stylu gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Kyriacos Georgiou (Unsplash)
2-4) Jalil Hadrami i Dorota Bąk