Orientalna kuchnia marokańska – 16.03.2025

350,00 

Prowadzący:
Jalil Hadrami i Dorota Bąk

Maroko w pysznej, kolorowej i aromatycznej odsłonie!

Na stanie

Kategoria:

Opis

PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!

 

Czas trwania: 14:00-18:00

Maroko zachwyca niezwykle bogatą kulturą i historią. Ten wyjątkowy i piękny kraj jest również kolebką przepysznej kuchni, pełnej intensywnych smaków, zapachów, aromatycznych przypraw i ziół. Marokańskie dania kuszą apetycznymi i soczystymi kolorami, przyciągając smakoszy na całym świecie!

W kolejną podróż po smakach Maroko zabierze Was jedyny w swoim rodzaju duet – rodowity Marokańczyk Jalil Hadrami i Polka Dorota Bąk. Jalil to kucharz i pasjonat rodzimej kuchni oraz ogólnopojętej kuchni arabskiej. Pracował w Maroko w wiodących restauracjach serwujących tradycyjną, regionalną kuchnię. Ta energiczna i wesoła dwójka nakarmi i rozgrzeje Was pysznymi daniami i interesującymi opowieściami, w efekcie czego zakochacie się bez pamięci w Maroko!

Pod okiem naszych wyjątkowych Prowadzących wyczarujecie 4 marokańskie przysmaki, a będą to:

  1. CHLEB MAROKAŃSKI (z patelni)
  2. ZAALUK – pasta z bakłażana i pomidorów
  3. TAGINE z dynią, papryką, pomidorkami i grillowanym tofu
  4. GHRIBY SEZAMOWE – marokańskie ciastka z sezamem.

Wszystkie dania w menu są wegetariańskie!

Chleb w Maroko jest dodatkiem praktycznie do każdej potrawy. Idealnie będzie się komponował zarówno z przepyszną wegetariańską pastą z bakłażana i pomidorów, jak i z daniem głównym – kultowym tagine. Jego skład zależy od miejsca i pory roku. Tym razem przyrządzicie je z dynią i tofu! Połączenie grillowanego tofu, warzyw i aromatycznych przypraw to prawdziwe święto smaku i zapachu. Swoją marokańską przygodę zakończycie pysznymi sezamowymi ciasteczkami.

Będzie jak zawsze – pysznie, zdrowo i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w marokańskim stylu gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Kyriacos Georgiou (Unsplash)
2) Cookiness (archiwum własne)
3) Jalil Hadrami i Dorota Bąk
4) Cookiness (archiwum własne)