Marokańska jesień od kuchni – 20.11.2022

340,00 

Prowadzący:
Jalil Hadrami i Dorota Bąk

Maroko w pysznej i kolorowej, jesiennej odsłonie!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Maroko zachwyca niezwykle bogatą kulturą i historią. Ten wyjątkowy i piękny kraj jest również kolebką wyjątkowej kuchni, która kipi od intensywnych smaków i zapachów oraz soczystych kolorów. Wszystko to sprawia, że przyciąga smakoszy na całym świecie!

W podróż po jesiennych marokańskich smakach zabierze Was nierozłączny w kuchni i życiu duet – Dorota i Marokańczyk Jalil. Jalil to kucharz i pasjonat rodzimej kuchni oraz ogólnopojętej kuchni arabskiej. Pracował w Maroko w wiodących restauracjach serwujących tradycyjną, regionalną kuchnię. Ta energiczna i wesoła dwójka nakarmi i rozgrzeje Was pysznymi daniami i interesującymi opowieściami, w efekcie czego zakochacie się bez pamięci w Maroko!

Pod okiem naszych wyjątkowych Prowadzących wyczarujecie 4 marokańskie przysmaki, które umilą Wam zimne i szare dni, a będą to:

  1. CHLEBEK marokański nadziewany cebulką i papryką
  2. TAGINE z kurczakiem i pigwowcem jabłkowym
  3. KOFTA BIL BATINJAN – pieczone kofty wołowo-jagnięce z bakłażanem i pomidorami
  4. TARTA z migdałami i jabłkami.

Chleb w Maroko jest dodatkiem praktycznie do każdej potrawy. Nadziewany zdecydowanie może istnieć solo. Ale tworzy też świetne duety z gorącą zupą czy sałatką. To idealny towarzysz długiego jesiennego dnia w pracy. Ale sprawdzi się też jako kompan wieczornych imprez i towarzysz mezze.

Jak przystało na Maroko, nie zabraknie również kultowych dań: tagine i kofty.

W kuchni marokańskiej tagine to obowiązkowe danie. Jego skład zależy od miejsca i pory roku. Połączenie mięsa, owoców i przypraw korzennych to prawdziwe święto smaku i zapachu. I żółty kolor – to według Berberów kolor radości i szczęścia.

Kofty czyli mięsne pulpety są obiektem uwielbienia w kuchni marokańskiej. Pieczone, smażone, grillowane lub duszone. Przygotowywane w taginie, patelni czy blaszce. Zachwycają podniebienia, choć z założenia są proste i sycące. Marokańska wersja comfort food w całej okazałości.

Swoją marokańską przygodę zakończycie wyśmienitą tartą z najpiękniejszym darem jesieni. To ciasto to zdecydowanie coś więcej niż ciasto z jabłkami. Wyjątkowym czynią je jabłka zanurzone w cukrze i cynamonie położone na migdałowej masie.

Jeżeli szukacie oryginalnego pomysłu na nietuzinkowe spędzenie przedostatniej niedzieli listopada, dołączcie już dziś na nasze warsztaty!
Będzie jak zawsze – pysznie, zdrowo i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w marokańskim stylu gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na żywność na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Jalil Hadrami i Dorota Bąk
2) Annie Spratt (Unsplash)
3) Jalil Hadrami i Dorota Bąk
4) Zakariae Daoui (Unsplash)