Magiczne Bałkany od kuchni – 29.01.2023

340,00 

Prowadzący:
Petar Simić

Daj się porwać na kulinarną wyprawę po Półwyspie Bałkańskim!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Kraje bałkańskie oprócz zapierających dech w piersiach krajobrazów, unikalnej architektury oraz bogatej, aczkolwiek trudnej historii łączy doskonała bałkańska kuchnia! W poszczególnych krajach można spotkać te same potrawy w różnych wariantach, zbliżony sposób gotowania i kulturę jedzenia.

Tradycyjna kuchnia bałkańska jest prosta i swojska. Dania opierają się na lokalnych warzywach: paprykach, bakłażanach, cukiniach, ziemniakach, cebuli oraz mięsie i mięsnych farszach w towarzystwie ciasta filo. Charakterystyczne dla Półwyspu Bałkańskiego smaki można określić jako mocne i wyraziste. Mieszkańcy tego regionu świata lubują się w ostrych potrawkach, gęstych zupach i słodkich deserach. W nadmorskich rejonach Bałkanów królują ryby i owoce morza.

W kulinarną podróż po Bałkanach porwie Was Petar Simić – rodowity Serb urodzony w Belgradzie. Jest zawodowym kucharzem i trenerem kuchni bałkańskiej, pracował w restauracjach z kuchnią narodową w Belgradzie, Londynie i Warszawie. Od ponad 10 lat prowadzi szkolenia kulinarne dla amatorów i profesjonalistów, podczas których dzieli się z uczestnikami swoją ogromną wiedzą i karmi pyszną kuchnią!

Pod czujnym okiem Prowadzącego nauczycie się przyrządzać 5 wyjątkowych dań:

  1. PANJENE PAPRIKE SA URNEBESOM – grillowane papryki faszerowane regionalną pastą
  2. KOZICE NA BUZARU – krewetki w sosie buzara (na bazie pomidorów)
  3. GURMANSKA PLJESKAVICA – serbskie danie z siekanego grillowanego mięsa
  4. ŠOPSKA SALATA – bułgarska sałatka z pomidorów, ogórków, cebuli, papryki, posypana tartym białym solankowym serem
  5. BAJADERA – niepowtarzalny w smaku chorwacki blok czekoladowo-orzechowy.

Będzie pysznie i odkrywczo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach. Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu: Cookiness (archiwum własne)