Magiczne Bałkany od kuchni – 23.06.2024

340,00 

Prowadzący:
Petar Simić

Daj się porwać na kulinarną wyprawę po Bałkanach!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Kraje bałkańskie oprócz zapierających dech w piersiach krajobrazów, unikalnej architektury oraz bogatej, aczkolwiek trudnej historii łączy doskonała bałkańska kuchnia! W poszczególnych krajach można spotkać te same potrawy w różnych wariantach, zbliżony sposób gotowania i kulturę jedzenia.

Tradycyjna kuchnia bałkańska jest prosta i swojska. Dania opierają się na lokalnych warzywach: paprykach, bakłażanach, cukiniach, ziemniakach, cebuli oraz mięsie i mięsnych farszach w towarzystwie ciasta filo. Charakterystyczne dla Półwyspu Bałkańskiego smaki można określić jako mocne i wyraziste. Mieszkańcy tego regionu świata lubują się w ostrych potrawkach, gęstych zupach i słodkich deserach. W nadmorskich rejonach Bałkanów królują ryby i owoce morza.

W kulinarną podróż po Bałkanach tradycyjnie porwie Was Petar Simić – rodowity Serb urodzony w Belgradzie. Jest zawodowym kucharzem i trenerem kuchni bałkańskiej, pracował w restauracjach z kuchnią narodową w Belgradzie, Londynie i Warszawie. Od ponad 10 lat prowadzi szkolenia kulinarne dla amatorów i profesjonalistów, podczas których dzieli się z uczestnikami swoją ogromną wiedzą oraz karmi pyszną kuchnią i wesołymi historiami!

Pod czujnym okiem Prowadzącego nauczycie się przyrządzać 5 wyjątkowych dań:

  1. PUNJENE PAPRIKE SA URNEBESOM – obłędne grillowane papryki faszerowane regionalną pastą zaserwowane z chrupiącą bagietką
  2. TARATOR – bułgarski chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka, czosnku, koperku i orzechów włoskich, idealny na orzeźwienie w upalny, letni dzień
  3. LESKOVAČKA MUĆKALICA – tradycyjne serbskie danie mięsne z grillowanej polędwicy wieprzowej, wędzonego boczku, cebuli, pieczonej papryki i pomidorów
  4. KUPUS SALATA – chorwacka chrupiąca sałatka z białej, młodej kapusty z oliwą z oliwek i białym octem winnym
  5. BAJADERA – niepowtarzalny w smaku blok czekoladowo-orzechowy.

Będzie pysznie i odkrywczo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach. Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (od lewej): 
1-2) Cookiness (archiwum własne)
3) niebonatalerzu
4) Cookiness (archiwum własne)