Letnia kuchnia marokańska – 09.06.2024

340,00 

Prowadzący:
Jalil Hadrami i Dorota Bąk

Maroko w pysznej, kolorowej, letniej odsłonie!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Maroko zachwyca swoją niezwykle bogatą kulturą i historią. Ten wyjątkowy i piękny kraj jest również kolebką przepysznej kuchni, pełnej intensywnych smaków, zapachów, aromatycznych przypraw i ziół.

Poza intensywnymi smakami kuchnia marokańska kusi również apetycznymi i soczystymi kolorami, które dodatkowo podkreślają jej wyrazistość i przyciągają smakoszy na całym świecie!

W letnią podróż po smakach Maroko zabierze Was jedyny w swoim rodzaju duet – rodowity Marokańczyk Jalil Hadrami i Polka Dorota Bąk. Jalil to kucharz i pasjonat rodzimej kuchni oraz ogólnopojętej kuchni arabskiej. Pracował w Maroko w wiodących restauracjach serwujących tradycyjną, regionalną kuchnię.

Maroko u progu lata w Cookiness przywita Was czterema pysznościami, które wykonacie pod czujnym okiem Prowadzących, a będą to:

1. CHLEB MAROKAŃSKI (z patelni)
2. TAGINE z piersią kurczaka, bobem, zielonym groszkiem i kiszoną cytryną
3. BRIWAT – trójkąciki z ciasta filo z warzywami
4. BAHRIR / BAGHRIR – marokańskie naleśniki z tysiącem dziurek z truskawkami w wodzie z kwiatów pomarańczy

Chleb w Maroko jest dodatkiem praktycznie do każdej potrawy. Idealnie będzie się komponował z daniem głównym – kultowym tagine. W letniej odsłonie przyrządzicie je z piersią kurczaka w towarzystwie bobu, zielonego groszku i kiszonej cytryny. Z ciasta filo i warzyw wyczarujecie marokański przysmak w kształcie trójkącików o nazwie briwat. Swoją marokańską przygodę w Cookiness zakończycie deserem w postaci naleśników z tysiącem dziurek o wdzięcznej nazwie bahrir z dodatkiem truskawek i aromatycznej wody z kwiatów dzikiej pomarańczy.

Będzie jak zawsze – pysznie, zdrowo i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w marokańskim stylu gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Kyriacos Georgiou (Unsplash)
2-4) Jalil Hadrami i Dorota Bąk