Kuchnia włoska z Nico – 05.05.2024

340,00 

Prowadzący:
Nicola Palladini

Zanurz się w autentycznych smakach słonecznej Italii!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 14:00-18:00

„Włosi gotują i jedzą z radością. Czuje się, że do garnków wkładają mnóstwo pozytywnej energii. Gdy biegają między nimi, a potem zasiadają całymi rodzinami do stołu, robiąc to z radością – nawet co chwila łapią się za głowę i wykrzykują „mamma mia!”. Gotują, jakby przygrywała im do tego muzyka Vivaldiego” [Anna Lucci, „Prosto i presto”]

Kuchnia włoska łączy, wywołuje pozytywne emocje i uzależnia od swoich smaków. Popularność zawdzięcza prostocie i szybkości przyrządzanych dań. Jej magia tkwi w odpowiednio dobranych składnikach, tradycyjnych recepturach, praktycznych wskazówkach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Pochodzący z Włoch Nicola Palladini gotowania uczył się od swojej babci Rzymianki! Na najbliższych warsztatach pod jego czujnym okiem wykonacie od podstaw pappardelle (pasta fresca), czyli makaron jajeczny podobny do tagliatelle, ale o znacznie większej szerokości i należący do typowej tradycji toskańskiej (tagliatelle pochodzi z tradycji Emilii-Romanii). Nico podzieli się z Wami również ciekawostkami dotyczącymi rodzimej kuchni i samej Italii.

Własnoręcznie przygotowany podczas warsztatów makaron wyląduje w daniu o wdzięcznej nazwie Pappardelle Cacio e Pepe. W menu warsztatów tradycyjnie pojawi się również pyszne rissoto, tym razem z cytrynowo-mięsnym akcentem. Swoją przygodę z włoską kuchnią w Cookiness rozpoczniecie bruschettą z pyszną, ekspresową pastą z czarnych oliwek, a zakończycie deserem w letnim stylu na bazie mascarpone i świeżych owoców.

Podczas 4-godzinnych warsztatów wyczarujecie 4 włoskie pyszności:

  1. BRUSCHETTA CON PATÉ DI OLIVE – bruschetta z aksamitnym kremem z czarnych oliwek z dodatkiem sera pecorino, natki pietruszki i czosnku na przystawkę
  2. RISOTTO cytrynowe z prosciutto crudo
  3. PAPPARDELLE CACIO E PEPE – domowy makaron pappardelle z pecorino (włoski owczy ser) i pieprzem
  4. COPPA VARIEGATA AI FRUTTI DI BOSCO – deser łyżkowy z mascarpone, aromatyzowany jagodami i innymi owocami

Będziemy gotować i biesiadować w ukochanym włoskim stylu, a jeśli Prowadzącym jest rodowity Włoch, to będzie nie tylko pysznie ale i… wesoło. Atmosferę dopełnią świece, a z głośników popłyną włoskie szlagiery! Nauka gotowania na najwyższym poziomie i dużo dobrej zabawy gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (od lewej): 
1) La So (Unsplash)
2) Cookiness (archiwum własne)
3) Anton (Unsplash)
4) Giallozafferano