Kuchnia wietnamska z Linh Nguyen – 30.10.2022

340,00 

Prowadzący:
Linh Nguyen

Wietnam w smacznej, kolorowej i aromatycznej odsłonie!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 14:00-18:00

Wietnam, jeden z najbardziej różnorodnych krajów Azji Południowo-Wschodniej, przyciąga turystów z całego świata – obłędną i egzotyczną przyrodą (niesamowite krajobrazy z zatoką Ha Long i Deltą Mekongu na czele, piaszczystymi plażami, pięknymi górami i tarasowymi polami ryżowymi), tętniącymi życiem metropoliami, ciekawą kulturą, gościnnością i doskonałą orientalną kuchnią.

W ostatni weekend października wybierzemy się w kulinarną podróż do Wietnamu! Naszym przewodnikiem będzie pochodząca z Wietnamu Linh Nguyen. Jest jednym z najlepszych wietnamskich szefów kuchni w Polsce. Prowadzi w Warszawie wyśmienite autorskie restauracje z azjatycką kuchnią oraz kultowy sklep z orientalną żywnością „Azjatka”.

Pod czujnym okiem Prowadzącej nauczycie się przyrządzać 4 autentyczne wietnamskie dania, a będą to:

  1. ZUPA PHO – najbardziej popularne wietnamskie danie
  2. SPRING ROLLS z krewetkami, warzywami i makaronem ryżowym, aromatyczną kolendrą i pachnotką
  3. BUN BU NAM BO – sałatka z makaronem ryżowym, wołowiną i tajskimi ziołami
  4. DESER Z TAPIOKI z pandanem i mlekiem kokosowym.

Będzie smakowicie, różnorodnie i kolorowo!

Jeżeli chodzi o składniki, jak i smaki potraw to kuchnia wietnamska może się pochwalić dużą różnorodnością. Wietnamczycy nie ulegali kulinarnym modom i obcym wpływom, dzięki czemu większość dań oparta jest na tradycyjnej recepturze. Wyjątek stanowią tylko sąsiadujące Chiny, skąd do Wietnamu przywędrowały pałeczki i smażenie w woku i Francja (skutek kolonizacji w latach 1858-1954), przez którą w kuchni wietnamskiej pojawiły się bagietki, kiełbaski, wino, ziemniaki, pomidory, szparagi.

Mieszkańcy Wietnamu w swojej kuchni wykorzystują to, co oferuje matka natura. Ostre chili, aromatyczny sos rybny idealnie komponują się ze świeżością limonki, trawy cytrynowej, natką kolendry, wietnamskiej mięty czy tajskiej bazylii. Na talerzach często gości ryż, makaron i soja. Charakterystyczny jest krótki czas przyrządzania potraw. Przeważają dania duszone, gotowane na parze lub w woku.

Obok dań mięsnych (krótko gotowana wołowina czy wieprzowina) znajdziemy dużo dań z ryb i owoców morza. Kuchnia Wietnamczyków obfituje w wszelkiego rodzaju zupy i wywary. Królową wśród nich jest uwielbiana na całym świecie, bardzo aromatyczna, lekka, a mimo to sycąca zupa PHO. Gotowana długo na kościach i dużej ilości mięsa wołowego, z którym jest podawana nie byłaby sobą bez opalonej cebuli, imbiru, aromatycznych przypraw (cynamon, anyż, czarny kardamon) oraz świeżych ziół, którymi posypujemy gorący wywar. Ta rozkosznie pyszna i pożywna zupa z makaronem ryżowym, limonką, krojonym chili, nierzadko kiełkami, nie jest wyłącznie daniem obiadowym – Wietnamczycy jedzą ją również na śniadanie lub kolację!

Na warsztatach nauczymy się przyrządzać tradycyjną zupę Pho. W trakcie jej gotowania przygotujemy świeże, lekkie i chrupiące spring rolls z papieru ryżowego, z dużą ilością warzyw oraz krewetkami. Moczone w pysznym sosie, będą stanowiły idealną przystawkę, która pozwoli nam zaspokoić pierwszy głód! Nie zabraknie dania głównego w postaci sałatki z makaronem ryżowym, wołowiną i tajskimi ziołami.

Naszą przygodę z kuchnią wietnamską zakończymy lekkim deserem z tapioki. Na warsztatach przekonacie się, że w kuchni wietnamskiej oprócz smaku dużą wagę przykłada się także do estetyki podania i dekorowania dań – posiłki są ucztą dla ciała, ducha i… oka.

Wietnamskie gotowanie i biesiada w azjatyckim stylu w dobrym towarzystwie to oryginalny pomysł na smakowite i kreatywne spędzenie ostatniej niedzieli października. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, wyjątkowe doznania kulinarne i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach. Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na pyszności, których nie będziecie w stanie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Alice Young (Unsplash)
2-4) Cookiness (Archiwum własne)