Tradycyjna kuchnia wietnamska – 14.08.2021

280,00 

Prowadzący:
Linh Nguyen

Wietnam w smacznej, kolorowej i aromatycznej odsłonie!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 13:00-17:00

W sierpniu w końcu wyruszymy w upragnioną i długo wyczekiwaną przez wielu z Was kulinarną podróż do Wietnamu! Naszym przewodnikiem będzie pochodząca z Wietnamu Linh Nguyen. Jest jednym z najlepszych wietnamskich szefów kuchni w Polsce. Prowadzi w Warszawie autorskie restauracje (m.in. Vietnamka, Koreanka, Sajgonka, To To Pho) oraz kultowy sklep z azjatycką żywnością „Azjatka”.

Wietnamczycy w swojej kuchni od zawsze wykorzystują to, co oferuje matka natura. Na wietnamską kuchnię miały wpływ nie tylko sąsiadujące Chiny ale również Francja (kolonizacja). Ciasto francuskie, mleko, wino, ziemniaki, pomidory, szparagi czy kawa pojawiły się w kuchni wietnamskiej dopiero po roku 1858.

Kuchnia Wietnamu charakteryzuje się świeżym i wyraźnym smakiem – ostre chili, aromatyczny sos rybny idealnie komponuje się ze świeżością limonki, trawy cytrynowej, kolendry, wietnamskiej mięty. Kuchnia wietnamska nie istnieje bez dużej ilości przypraw i warzyw. Obok dań mięsnych (krótko gotowana wołowina czy wieprzowina) obfituje również w dania rybne i owoce morza. Najbardziej charakterystyczna jest obfitość wszelkiego rodzaju zup i wywarów. Królową wśród nich jest uwielbiana na całym świecie, bardzo aromatyczna, lekka, a mimo to sycąca zupa PHO. Ta rozkosznie pyszna i pożywna zupa podawana z makaronem ryżowym, limonką, krojonym chili, nierzadko kiełkami, nie jest wyłącznie daniem typowo obiadowym. Wietnamczycy jedzą ją również na śniadanie lub na kolację!

Na warsztatach nauczymy się przyrządzać tradycyjną zupę Pho. W trakcie jej gotowania przygotujemy świeże, lekkie i chrupiące spring rolls z papieru ryżowego, z dużą ilością warzyw oraz krewetkami. Moczone w pysznym sosie, będą stanowiły idealną przystawkę, która pozwoli nam zaspokoić pierwszy głód! Nie zabraknie dania głównego w postaci sałatki z makaronem ryżowym, wołowiną i tajskimi ziołami. Naszą przygodę z kuchnią wietnamską zakończymy lekkim deserem z tapioki.

Pod czujnym okiem Prowadzącej przyrządzimy 4 autentyczne wietnamskie dania:

  1. Tradycyjne spring rolls z krewetkami i warzywami
  2. Bun Bu Nam Bo – sałatka z makaronem ryżowym, wołowiną i tajskimi ziołami
  3. Tradycyjną zupę Pho
  4. Orzeźwiający deser z tapioki z pandanem, mlekiem kokosowym i owocami.

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, wyjątkowe doznania kulinarne i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach.

Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą pojemników na żywność (studio w trosce o środowisko zrezygnowało z plastikowych pojemników na wynos!) – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić najbliższych dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Sennin (Unsplash)
2) Alice Young (Unsplash)
3) Alexander Sinn (Unsplash)
4) Markus Winkler (Unsplash)