Kuchnia syryjska z Aleppo – 17.03.2024

340,00 

Prowadzący:
Karima Kanjo

Smaki Bliskiego Wschodu w autentycznym wydaniu!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 13:00-17:00

Zróżnicowane dziedzictwo kulturowe Syrii znajduje odzwierciedlenie w lokalnej kuchni. Bogata gama potraw wywodzi się z różnych cywilizacji i jest jedną z odmian kuchni Lewantu, dominującej oprócz Syrii – w Libanie, Palestynie, Jordanii, Iraku i Turcji.

Chociaż kuchnia syryjska pod wieloma względami przypomina kuchnie innych państw tej części świata – nie można jej odmówić indywidualnego, niepowtarzalnego charakteru. Dania syryjskie bazują na warzywach (bakłażan, cukinia, pomidor, ogórek, papryka, cebula, czosnek, liście winogron), strączkach (ciecierzyca, soczewica, bób), świeżych ziołach (natka pietruszki, mięta, kolendra), przyprawach (kmin rzymski, za’atar, cynamon) i owocach (granat).

Nie brakuje w daniach syryjskich również kasz, mięsa oraz miodu, pistacji i sezamu. Szczególne miejsce zajmuje arabski chleb będący nieodłącznym elementem posiłków. Uwieńczeniem posiłku w arabskim stylu są słodkie przekąski z wyczuwalnym aromatem wody różanej, wody z kwiatów pomarańczy, pasty daktylowej czy miodu i oczywiście z orzechami.

Tradycyjne syryjskie posiłki podawane są jako wspólne talerze, którymi należy się dzielić. Przed podaniem dań głównych na stole lądują przystawki (tzw. mezze). Ogromne znaczenie ma również celebracja posiłków – posiłek jest okazją do spotkań, rozmów i bycia razem.

W kulinarną podróż do Syrii, w szczególności po autentycznej, wyjątkowej kuchni Aleppo zabierze Was pochodząca z tego miasta Karima Kanjo – pół Syryjka pół Polka, mieszkająca obecnie w Polsce. Swoimi smakowitymi potrawami kusi na swoim instagram’owym profilu o nazwie „Kuchnia syryjska z Aleppo”.

Podczas warsztatów pod czujnym okiem Karimy nauczycie się przyrządzać następujące dania:

  1. HUMUS – pasta z ciecierzycy z aromatycznymi dodatkami na szybką przystawkę (podana z chlebkiem arabskim)
  2. Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym na danie główne
  3. RYŻ PO SYRYJSKU
  4. TABULEH / TABBOULEH [czyt. tabule] – aromatyczna sałatka z kaszy bulgur z pomidorami, natką pietruszki i cytryną
  5. HALAWET EL JIBN [czyt. dzibin] – obłędna słodka serowa przekąska z pistacjami i wodą z dzikich kwiatów pomarańczy

Będzie pysznie, kolorowo i aromatycznie!

Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w bliskowschodnim stylu gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Cookiness (archiwum własne)
2-4) Sebastian Drąg (Rawfoto)