Opis
Czas trwania: 18:00-22:00
Oszałamia tętniącymi życiem metropoliami, zachwyca architekturą, świątyniami i hipnotyzuje magiczną przyrodą. Japonia to intrygujący także pod względem kulinarnym kierunek, dlatego zapraszamy Was na odkrywanie smaków kraju Kwitnącej Wiśni!
Kuchnię japońską cechuje prostota i dbałość o szczegóły. Dania opierają się na zdrowych i świeżych produktach, poddanych tylko delikatnej obróbce. Przeważają warzywa oraz świeże ryby i owoce morza. Podstawę kuchni Japończyków stanowią: ryż, soja i jej przetwory. Dania przyprawiane są sosem sojowym, octem ryżowym, sake lub mirin (wino ryżowe), miso (pasta z fermentowanych nasion soi), olejem sezamowym, sansho (japoński pieprz) czy wasabi (zielony chrzan).
Warsztaty poprowadzi Dominik Kaletta – szef kuchni i współwłaścicieli baru sushi Koi na wrocławskiej Wielkiej Wyspie.
Podczas pierwszego spotkania z Dominikiem nauczycie się przyrządzać następujące dania:
- OSUIMONO – japońska przejrzysta zupa rybna na bazie pełnego umami bulionu dashi (esencja japońskiego smaku)
- FASOLKA EDAMAME z gruboziarnistą solą
- YAKITORI – japońskie szaszłyki drobiowe
- RYŻ z warzywami
- MATCHA LATTE na deser!
Zapewniamy, że będzie dużo fajnej zabawy, wiedzy, inspiracji oraz pysznego jedzenia.
Pod czujnym okiem Dominika nauczycie się m.in. trybować i porcjować kurczaka oraz przygotujecie tare (aromatyczna pasta z dodatkami, stanowiąca esencję smaku słonego) – niezbędne do przyrządzenia yakitori !
Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z nastrojową muzyką w tle.
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.
Przynieście ze sobą dużo dobrego humoru i ewentualnie pojemniczki na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) P. (Unsplash) 2) Dungth Uyvunguyen (Pixabay) 3) Public Domain (Pixabay) 4) Yasinta Zendy (Unsplash)