Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni – 25.04.2023

340,00 

Prowadzący:
Dominik Kaletta

Odkryj tajniki japońskiej kuchni wszystkimi zmysłami!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 18:00-22:00

Oszałamia tętniącymi życiem metropoliami, zachwyca architekturą, świątyniami i hipnotyzuje magiczną przyrodą. Japonia to intrygujący także pod względem kulinarnym kierunek, dlatego zapraszamy Was na odkrywanie smaków kraju Kwitnącej Wiśni!

Kuchnię japońską cechuje prostota i dbałość o szczegóły. Dania opierają się na zdrowych i świeżych produktach, poddanych tylko delikatnej obróbce. Przeważają warzywa oraz świeże ryby i owoce morza. Podstawę kuchni Japończyków stanowią: ryż, soja i jej przetwory. Dania przyprawiane są sosem sojowym, octem ryżowym, sake lub mirin (wino ryżowe), miso (pasta z fermentowanych nasion soi), olejem sezamowym, sansho (japoński pieprz) czy wasabi (zielony chrzan).

Warsztaty poprowadzi Dominik Kaletta – szef kuchni i współwłaścicieli baru sushi Koi na wrocławskiej Wielkiej Wyspie.

Podczas pierwszego spotkania z Dominikiem nauczycie się przyrządzać następujące dania:

  1. OSUIMONO – japońska przejrzysta zupa rybna na bazie pełnego umami bulionu dashi (esencja japońskiego smaku)
  2. FASOLKA EDAMAME z gruboziarnistą solą
  3. YAKITORI – japońskie szaszłyki drobiowe
  4. RYŻ z warzywami
  5. MATCHA LATTE na deser!

Zapewniamy, że będzie dużo fajnej zabawy, wiedzy, inspiracji oraz pysznego jedzenia.

Pod czujnym okiem Dominika nauczycie się m.in. trybować i porcjować kurczaka oraz przygotujecie tare (aromatyczna pasta z dodatkami, stanowiąca esencję smaku słonego) – niezbędne do przyrządzenia yakitori !

Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z nastrojową muzyką w tle.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.

Przynieście ze sobą dużo dobrego humoru i ewentualnie pojemniczki na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) P. (Unsplash)
2) Dungth Uyvunguyen (Pixabay)
3) Public Domain (Pixabay)
4) Yasinta Zendy (Unsplash)