Opis
Czas trwania 4h: 14:00-18:00
Kuchnia koreańska stawia na zdecydowane i pikantne smaki, nie brakuje w niej jednak łagodnych dań czy zup, również w wersji roślinnej. Oprócz ostrości jej wizytówką jest dbałość o kolorystykę i estetyczny wygląd przygotowywanych dań, o czym się przekonacie na warsztatach!
Kuchnia Półwyspu Koreańskiego jest jedną z najzdrowszych na świecie, za sprawą dużej ilości warzyw i aromatycznych kiszonek, ryb, owoców morza oraz niewielkiej ilości produktów mącznych!
Prowadząca Inessa Kim wprowadzi nas w tajniki i smaki kuchni koreańskiej, w której prym wiedzie kimchi – tradycyjna koreańska kiszonka z warzyw (kapusty, ogórków i rzodkwi, które fermentują pod wpływem zalewy przygotowanej z czosnku, imbiru i chili). Kimchi jest całkowicie naturalne i używane do wielu dań koreańskich. Bibimbap, kolejny symbol koreańskiej kuchni, to idealnie zbilansowane pod względem wartości odżywczych i smakowych danie na bazie ryżu z rozmaitymi dodatkami, które zrobiło równie dużą karierę na świecie jak kimchi.
Oba dania są niezwykłe, zdrowe i pyszne i oba wykonamy podczas warsztatów z Inessą! Ale to jeszcze nie wszystkie pyszności i niespodzianki zaplanowane z okazji warsztatów we Wrocławiu! Nie obejdzie się bez pysznej koreańskiej zupy i obłędnego deseru!
Wisienką na torcie będzie możliwość nabycia w promocyjnej cenie dwóch genialnych książek Inessy: „KOREAŃSKI FERMENT. O kimchi, życiu i gotowaniu” oraz „KIMCHI KETO” wraz z dedykacją i autografem autorki!
W trakcie kursu nauczymy się, przyrządzimy i zjemy w autentycznym wydaniu:
- Ekspresowe kimchi – tradycyjne danie koreańskie z kiszonych warzyw
- Yukgaejang – pyszna, ostra zupa z wołowiny z dodatkiem makaronu ze słodkich ziemniaków
- Bibimbap – ryż z warzywami i jajkiem
- Nogcha ice cream – lody z zielonej herbaty.
Będzie ciekawie, pysznie i zdrowo!
Koreańskie gotowanie i biesiada to oryginalny pomysł na smakowite i kreatywne spędzenie drugiej niedzieli czerwca. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, wyjątkowe doznania kulinarne i dobra zabawa gwarantowane.
Po 4h kursie będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Przynieście dobry humor i pojemniki na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1, 2, 4) Agnieszka Sochal 3) Markus Winkler (Unsplash)