Kuchnia japońska z SUSHI – 08.06.2025

350,00 

Prowadzący:
Paweł Moskalik

Odkryj tajniki kuchni kraju Kwitnącej Wiśni wszystkimi zmysłami!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!

 

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Ojczyzna sushi, zielonej herbaty i origami, zachwyca architekturą, fascynuje świątyniami i magiczną przyrodą. To intrygujący również pod względem kulinarnym kierunek, dlatego zapraszamy Was na odkrywanie smaków, tradycji i kultury Japoni!

Kuchnię japońską cechuje prostota i dbałość o każdy szczegół. Dania opierają się na zdrowych i świeżych produktach, poddanych tylko delikatnej obróbce. W diecie Japończyków, uważanej za najzdrowszą na świecie (średnio żyją 84 lata!), króluje ryż, ryby, owoce morza, soja i jej przetwory. Dania przyprawiane są sosem sojowym, octem ryżowym, sake lub mirin (wino ryżowe), miso (pasta z fermentowanych nasion soi), olejem sezamowym, sansho (japoński pieprz) czy wasabi (zielony chrzan).

Typowym dla kraju Wschodzącego Słońca daniem jest sushi. Japońskie słowo „su” oznacza ocet, a „shi” jest skrótem słowa „meshi”, czyli ryż. Danie to jest połączeniem ryżu w octowo-cukrowej zalewie z dodatkami: rybami (surowymi, pieczonymi, wędzonymi), glonami nori, marynowaną tykwą (kanpyo) i rzodkwią (oshinko), warzywami, egzotycznymi owocami (np. mango, avocado), owocami morza.

Na warsztatach nauczycie się perfekcyjnie formować m.in. temaki, futomaki, hosomakigunkan maki. W Japonii popularne są również zupy, dlatego oprócz sushi przyrządzicie klasyczny japoński bulion z sezonowymi dodatkami na pierwsze danie.

W podróż po autentycznych smakach kraju Kwitnącej Wiśni zabierze Was Paweł Moskalik – Sushi Chef w Manami Sushi we Wrocławiu i jeden z jego założycieli. Na kursie podzieli się z Wami wiedzą na temat różnych form sushi, przygotowania ryżu oraz pozostałych składników niezbędnych do skręcenia idealnych rolek. Zapewniamy, że zawartość talerza ucieszy nie tylko Wasze podniebienia, ale i oczy!

Menu zaplanowane na warsztaty z Pawłem przedstawia się następująco:

  1. OSUIMONO – delikatny, klarowny bulion na bazie pełnego umami dashi, podawany z sezonowymi dodatkami (klasyczne japońskie pierwsze danie)
  2. EBI TEMAKI Temaki-zushi, czyli stożkowe rolki formowane ręcznie – bez użycia maty, zawijane bezpośrednio w dłoniach, wypełnione ryżem (shari), gotowaną krewetką (ebi) i świeżymi dodatkami
  3. SAKE FUTOMAKI Futomaki to grubsze rolki z kilkoma składnikami, w tym łososiem (sake). To klasyka domowego sushi, idealna do nauki precyzyjnego zwijania i krojenia.
  4. KAPPA HOSOMAKI – Hosomaki to cienkie rolki z jednym składnikiem – tutaj klasyczne kappa maki z ogórkiem. Minimalistyczna forma sushi, która wymaga dokładności i staranności.
  5. GUNKAN MAKI Z TATAREM Z ŁOSOSIA Gunkan maki, czyli „okrętowe sushi”, to efektowna forma, w której ryż owinięty paskiem nori tworzy małą miseczkę – idealną do serwowania bardziej miękkich, wilgotnych dodatków. W tej wersji przygotujemy delikatny tatar z łososia z dodatkiem japońskich przypraw i nauczymy się, jak prawidłowo formować gunkan ręcznie, tak by zachować proporcje i estetykę podania.

Gwarantujemy dużo dobrej zabawy, wiedzy, inspiracji oraz pysznego jedzenia. Atmosferę dopełni nastrojowa muzyka w tle.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (od lewej): 
1) P (Unsplash)
2) Cath Smith (Unsplash)
3) Paweł Moskalik (Archiwum prywatne)
4) Mattia Occhi (Unsplash)