Opis
PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!
Czas trwania 4h: 15:00-19:00
Ojczyzna sushi, zielonej herbaty i origami, zachwyca architekturą, fascynuje świątyniami i magiczną przyrodą. To intrygujący również pod względem kulinarnym kierunek, dlatego zapraszamy Was na odkrywanie smaków, tradycji i kultury Japoni!
Kuchnię japońską cechuje prostota i dbałość o każdy szczegół. Dania opierają się na zdrowych i świeżych produktach, poddanych tylko delikatnej obróbce. W diecie Japończyków, uważanej za najzdrowszą na świecie (średnio żyją 84 lata!), króluje ryż, ryby, owoce morza, soja i jej przetwory. Dania przyprawiane są sosem sojowym, octem ryżowym, sake lub mirin (wino ryżowe), miso (pasta z fermentowanych nasion soi), olejem sezamowym, sansho (japoński pieprz) czy wasabi (zielony chrzan).
Typowym dla kraju Wschodzącego Słońca daniem jest sushi. Japońskie słowo „su” oznacza ocet, a „shi” jest skrótem słowa „meshi”, czyli ryż. Danie to jest połączeniem ryżu w octowo-cukrowej zalewie z dodatkami: rybami (surowymi, pieczonymi, wędzonymi), glonami nori, marynowaną tykwą (kanpyo) i rzodkwią (oshinko), warzywami, egzotycznymi owocami (np. mango, avocado), owocami morza.
Na warsztatach nauczycie się perfekcyjnie formować m.in. temaki, futomaki, hosomaki i gunkan maki. W Japonii popularne są również zupy, dlatego oprócz sushi przyrządzicie klasyczny japoński bulion z sezonowymi dodatkami na pierwsze danie.
W podróż po autentycznych smakach kraju Kwitnącej Wiśni zabierze Was Paweł Moskalik – Sushi Chef w Manami Sushi we Wrocławiu i jeden z jego założycieli. Na kursie podzieli się z Wami wiedzą na temat różnych form sushi, przygotowania ryżu oraz pozostałych składników niezbędnych do skręcenia idealnych rolek. Zapewniamy, że zawartość talerza ucieszy nie tylko Wasze podniebienia, ale i oczy!
Menu zaplanowane na warsztaty z Pawłem przedstawia się następująco:
- OSUIMONO – delikatny, klarowny bulion na bazie pełnego umami dashi, podawany z sezonowymi dodatkami (klasyczne japońskie pierwsze danie)
- EBI TEMAKI – Temaki-zushi, czyli stożkowe rolki formowane ręcznie – bez użycia maty, zawijane bezpośrednio w dłoniach, wypełnione ryżem (shari), gotowaną krewetką (ebi) i świeżymi dodatkami
- SAKE FUTOMAKI – Futomaki to grubsze rolki z kilkoma składnikami, w tym łososiem (sake). To klasyka domowego sushi, idealna do nauki precyzyjnego zwijania i krojenia.
- KAPPA HOSOMAKI – Hosomaki to cienkie rolki z jednym składnikiem – tutaj klasyczne kappa maki z ogórkiem. Minimalistyczna forma sushi, która wymaga dokładności i staranności.
- GUNKAN MAKI Z TATAREM Z ŁOSOSIA – Gunkan maki, czyli „okrętowe sushi”, to efektowna forma, w której ryż owinięty paskiem nori tworzy małą miseczkę – idealną do serwowania bardziej miękkich, wilgotnych dodatków. W tej wersji przygotujemy delikatny tatar z łososia z dodatkiem japońskich przypraw i nauczymy się, jak prawidłowo formować gunkan ręcznie, tak by zachować proporcje i estetykę podania.
Gwarantujemy dużo dobrej zabawy, wiedzy, inspiracji oraz pysznego jedzenia. Atmosferę dopełni nastrojowa muzyka w tle.
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (od lewej): 1) P (Unsplash) 2) Cath Smith (Unsplash) 3) Paweł Moskalik (Archiwum prywatne) 4) Mattia Occhi (Unsplash)