Kuchnia japońska – SUSHI – 30.06.2024

340,00 

Prowadzący:
Krzysztof Michalski

Odkryj kuchnię kraju Kwitnącej Wiśni wszystkimi zmysłami!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 17:00-21:00

Ojczyzna sushi, zielonej herbaty i origami, zachwyca architekturą, fascynuje świątyniami i magiczną przyrodą. To intrygujący również pod względem kulinarnym kierunek, dlatego zapraszamy Was na odkrywanie smaków, tradycji i kultury Japonii!

Kuchnię japońską cechuje prostota i dbałość o każdy szczegół. Dania opierają się na zdrowych i świeżych produktach. W diecie Japończyków, uważanej za najzdrowszą na świecie (średnio żyją 84 lata!), króluje ryż, ryby, soja i jej przetwory.

Typowym dla kraju Wschodzącego Słońca daniem jest sushi. Japońskie słowo „su” oznacza ocet, a „shi” jest skrótem słowa „meshi”, czyli ryż. Danie to jest połączeniem ryżu w octowo-cukrowej zalewie z dodatkami: rybami (surowymi, pieczonymi, wędzonymi), glonami nori, marynowaną tykwą (kanpyo) i rzodkwią (oshinko), warzywami, egzotycznymi owocami (np. mango, avocado), owocami morza, tofu itp.

Najbardziej rozpoznawalny rodzaj to nigiri-sushi, czyli nieduże kawałki ryby lub owoców morza ułożone na uformowanych ręcznie paluszkach z ryżu. Na warsztatach nauczycie się formować m.in. nigiri ale nie zabraknie innych form jak: hosomaki, uramakifutomaki.

W Japonii popularne są również potrawy z wodorostów, które dodaje się do zup, warzywnych dań i surówek. Dlatego oprócz sushi przyrządzicie również chrupiącą sałatkę z wodorostów morskich z sezamem (Goma wakame).

W kulinarną podróż do kraju Kwitnącej Wiśni zabierze Was Krzysztof Michalski – szef kuchni w restauracji Hoshi Sushi i jej współwłaściciel. Zdobędziecie wiedzę na temat podstawowych form sushi, nauczycie się przygotować ryż do sushi oraz jak w prawidłowy sposób pokroić produkty, które będą niezbędne do skręcenia rolek.

Menu warsztatów przedstawia się następująco:

  1. NIGIRI
    – z surową rybą na wierzchu
    – z gotowaną krewetką na wierzchu
  2. HOSOMAKI (cienkie rolki z jednym składnikiem – rybą lub warzywem)
    – z kiszoną rzodkwią (oshinko) z sosem sriracha
    – z rybą, porem i sezamem
  3. FUTOMAKI (grube rolki z kilkoma składnikami)
    – z surową rybą, awokado, ogórkiem, serkiem Philadelphia
    – z krewetką, mango, ogórkiem oraz sałatą
  4. URAMAKI (rolki zawijane odwrotnie, ryżem do wierzchu, z glonem w środku, obtoczone w sezamie)
    – z grillowaną rybą, serkiem Philadelphia, tykwą i ogórkiem
    – z surową rybą na wierzchu, ogórkiem, oshinkokanpyo
  5. GOMA WAKAME – chrupiąca sałatka z wodorostów morskich z sezamem.

Zapewniamy, że zawartość talerza ucieszy nie tylko Wasze podniebienia, ale i oczy!

Będzie jak zawsze na warsztatach w Cookiness – pysznie, wesoło i kreatywnie! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie i dużo dobrej zabawy gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu: Krzysztof Michalski (Archiwum własne)