Opis
PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!
Czas trwania 4h: 15:00-19:00
Ojczyzna sushi, zielonej herbaty i origami, zachwyca architekturą, fascynuje świątyniami i magiczną przyrodą. To intrygujący również pod względem kulinarnym kierunek, dlatego zapraszamy Was na odkrywanie smaków, tradycji i kultury Japonii!
Kuchnię japońską cechuje prostota i dbałość o każdy szczegół. Dania opierają się na zdrowych i świeżych produktach. W diecie Japończyków, uważanej za najzdrowszą na świecie (średnio żyją 84 lata!), króluje ryż, ryby, soja i jej przetwory.
Typowym dla kraju Wschodzącego Słońca daniem jest sushi. Japońskie słowo „su” oznacza ocet, a „shi” jest skrótem słowa „meshi”, czyli ryż. Danie to jest połączeniem ryżu w octowo-cukrowej zalewie z dodatkami: rybami (surowymi, pieczonymi, wędzonymi), glonami nori, marynowaną tykwą (kanpyo) i rzodkwią (oshinko), warzywami, egzotycznymi owocami (np. mango, avocado), owocami morza, tofu itp.
Najbardziej rozpoznawalny rodzaj to nigiri-sushi, czyli nieduże kawałki ryby lub owoców morza ułożone na uformowanych ręcznie paluszkach z ryżu. Na warsztatach nauczycie się formować m.in. nigiri ale nie zabraknie innych form jak: hosomaki, uramaki i futomaki.
W Japonii popularne są również potrawy z wodorostów, które dodaje się do zup, warzywnych dań i surówek. Dlatego oprócz sushi przyrządzicie również chrupiącą sałatkę z wodorostów morskich z sezamem (Goma wakame).
W kulinarną podróż do kraju Kwitnącej Wiśni zabierze Was Krzysztof Michalski – szef kuchni w restauracji Hoshi Sushi i jej współwłaściciel. Zdobędziecie wiedzę na temat podstawowych form sushi, nauczycie się przygotować ryż do sushi oraz jak w prawidłowy sposób pokroić produkty, które będą niezbędne do skręcenia rolek.
Menu warsztatów przedstawia się następująco:
- NIGIRI
– z surową rybą na wierzchu
– z gotowaną krewetką na wierzchu - HOSOMAKI (cienkie rolki z jednym składnikiem – rybą lub warzywem)
– z kiszoną rzodkwią (oshinko) z sosem sriracha
– z rybą, porem i sezamem - FUTOMAKI (grube rolki z kilkoma składnikami)
– z surową rybą, awokado, ogórkiem, serkiem Philadelphia
– z krewetką, mango, ogórkiem oraz sałatą - URAMAKI (rolki zawijane odwrotnie, ryżem do wierzchu, z glonem w środku, obtoczone w sezamie)
– z grillowaną rybą, serkiem Philadelphia, tykwą i ogórkiem
– z surową rybą na wierzchu, ogórkiem, oshinko i kanpyo - GOMA WAKAME – chrupiąca sałatka z wodorostów morskich z sezamem.
Zapewniamy, że zawartość talerza ucieszy nie tylko Wasze podniebienia, ale i oczy!
Będzie jak zawsze na warsztatach w Cookiness – pysznie, wesoło i kreatywnie! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie i dużo dobrej zabawy gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu: Krzysztof Michalski (Archiwum własne)