Opis
Czas trwania: 14:00-18:00
Przed nami niezwykła kulinarna podróż po Gruzji – kraju morza, pięknych gór, dorodnych winnic i obłędnego jedzenia! Kuchnia gruzińska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Składa się z bardzo tradycyjnych potraw, równocześnie kusi oryginalnością i różnorodnością.
Obok potraw mięsnych oferuje wiele wegetariańskich przysmaków. Jest pełna pysznych warzyw i soczystych owoców, wyjątkowo aromatycznych ziół, orzechów włoskich i migdałów. Podzwrotnikowy klimat kraju sprzyja dojrzewaniu pomidorów, bakłażanów, granatów, arbuzów, melonów i winogron. Królową kuchni gruzińskiej jest bez wątpienia stosowana w całym kraju aromatyczna kolendra.
W podróż po tajemnicach wielokulturowej tradycji kulinarnej Gruzji zabierze Was Tamuna Kiladze, prawdziwa Gruzinka z krwi i kości, która od 8 lat mieszka w Polsce. Prowadzi warsztaty kuchni gruzińskiej, dzieląc się z innymi miłością do gotowania.
Bohaterami najbliższych warsztatów z Tamuną będą znane i uwielbiane na całym świecie gruzińskie specjały:
- CHINKALI – gruzińskie pierożki z tradycyjnym mięsnym nadzieniem
- BADRIDŻANI – grillowany bakłażan po gruzińsku z pastą orzechową
- CZACHOCHBILI – kurczak duszony w sosie pomidorowym ze świeżymi ziołami
- PELAMUSHI – tradycyjny deser gruziński z soku winogronowego zagęszczony mąką z dodatkiem orzechów włoskich.
Głównym bohaterem najbliższych warsztatów będą uwielbiane na całym świecie gruzińskie pierożki o wdzięcznej nazwie Chinkali, wyróżniające się oryginalnym kształtem i aromatycznym rosołem. Na warsztatach nauczycie się nie tylko przyrządzać Chinkali z tradycyjnym farszem wieprzowo-wołowym, ale także opanujecie sztukę ich jedzenia!
Na przystawkę przyrządzicie jedną z najpopularniejszych przystawek w Gruzji, czyli najlepsze pod słońcem roladki ze smażonych bakłażanów zawijane w pastę z orzechów włoskich z gruzińskimi przyprawami, kolendrą i słodkimi pestkami granatu.
Kolejnym przysmakiem, który nauczycie się przyrządzać na kursie, będzie Czachochbili, czyli gruziński kurczak w pikantnym sosie pomidorowym ze świeżą bazylią i kolendrą.
Warsztaty kuchni gruzińskiej nie istniałyby bez łakoci, dlatego z soku winogronowego, zagęszczonego mąką kukurydzianą i pszenną przygotujecie popularny w zachodniej Gruzji deser o konsystencji budyniu Pelamushi. Jest on podstawowym składnikiem słodkiej przekąski o nazwie Czurczchela.
Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych gruzińskich pyszności przy wspólnym stole. Eksplozja wyjątkowych smaków i niezapomniana biesiada z gruzińską muzyką w tle gwarantowane!
Po 4h warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy! Skrypt z kursu wyślemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu dobrego humoru i pojemników na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Maggie Jaszowska (Unsplash) 2) Marina Kiseleva (Unsplash) 3) Cookiness (archiwum własne) 4) Peter Keller (Unsplash)