Kuchnia gruzińska z Tamuną – 05.02.2023

340,00 

Prowadzący:
Tamuna Kiladze

Kulinarna wędrówka po kraju morza, gór, winnic i obłędnego jedzenia!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Przed nami niezwykła kulinarna podróż po Gruzji – kraju morza, pięknych gór, dorodnych winnic i obłędnego jedzenia! Kuchnia gruzińska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Składa się z bardzo tradycyjnych potraw, równocześnie kusi oryginalnością i różnorodnością.

Obok potraw mięsnych oferuje wiele wegetariańskich przysmaków. Jest pełna pysznych warzyw i soczystych owoców, wyjątkowo aromatycznych ziół, orzechów włoskich i migdałów. Podzwrotnikowy klimat kraju sprzyja dojrzewaniu pomidorów, bakłażanów, granatów, arbuzów, melonów i winogron. Królową kuchni gruzińskiej jest bez wątpienia stosowana w całym kraju aromatyczna kolendra.

W podróż po tajemnicach wielokulturowej tradycji kulinarnej Gruzji zabierze Was Tamuna Kiladze, prawdziwa Gruzinka z krwi i kości, która od 8 lat mieszka w Polsce. Prowadzi warsztaty kuchni gruzińskiej, dzieląc się z innymi miłością do gotowania.

Bohaterami najbliższych warsztatów z Tamuną będą znane i uwielbiane na całym świecie gruzińskie specjały:

  1. BADRIDŻANI – grillowany bakłażan po gruzińsku z pastą orzechową
  2. CHACZAPURI IMERETYŃSKIE – serowy chleb po Imeretyńsku
  3. CZACHOCHBILI – kurczak duszony w sosie pomidorowym ze świeżymi ziołami
  4. GOZINAKI – tradycyjne łakocie na bazie miodu i orzechów.

Na przystawkę przyrządzicie jedną z najpopularniejszych przystawek w Gruzji – Badridżani, czyli najlepsze pod słońcem roladki ze smażonych bakłażanów zawijane w pastę z orzechów włoskich z gruzińskimi przyprawami, kolendrą i słodkimi pestkami granatu.

Drugim przysmakiem, który nauczycie się przyrządzać na kursie, będzie pochodzące z zachodniej części Gruzji (region: Imeretia) Chaczapuri imeretyńskie. Jest to okrągły placek z ciasta drożdżowego nadziewany serem.

Na danie główne wyczarujecie Czachochbili, czyli gruziński kurczak w pikantnym sosie pomidorowym ze świeżą bazylią i kolendrą.

Warsztaty kuchni gruzińskiej nie istniałyby bez deseru, dlatego przyrządzicie Gozinaki, czyli tradycyjny gruziński deser przygotowywany na Sylwestra, będący połączeniem miodu i orzechów. Smakołyk ten jest symbolem dobrego i słodkiego początku nowego roku, nierozłącznym elementem Sylwestrowej rodzinnej uczty.

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych gruzińskich pyszności przy wspólnym stole. Eksplozja wyjątkowych smaków i niezapomniana biesiada z gruzińską muzyką w tle gwarantowane!

Po 4h warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy! Skrypt z kursu wyślemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu dobrego humoru i pojemników na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Maggie Jaszowska (Unsplash)
2) Hayley Maxwell (Unsplash)
3) Cookiness (archiwum własne)
4) Christine Isakzhanova (Unsplash)