Kuchnia gruzińska (Chinkali) – 27.06.2021

270,00 

Prowadzący:
Tamuna Kiladze

Kulinarna wędrówka po kraju morza, gór, winnic i obłędnego jedzenia!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Przed nami niezwykła kulinarna podróż po Gruzji – kraju morza, pięknych gór, dorodnych winnic i obłędnego jedzenia! Kuchnia gruzińska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Składa się z bardzo tradycyjnych potraw, równocześnie kusi oryginalnością i różnorodnością.

Obok potraw mięsnych oferuje wiele wegetariańskich przysmaków. Jest pełna pysznych warzyw i soczystych owoców, wyjątkowo aromatycznych ziół, orzechów włoskich i migdałów. Podzwrotnikowy klimat kraju sprzyja dojrzewaniu pomidorów, bakłażanów, granatów, arbuzów, melonów i winogron. Królową kuchni gruzińskiej jest bez wątpienia stosowana w całym kraju aromatyczna kolendra.

Tym razem w podróż po tajemnicach wielokulturowej tradycji kulinarnej Gruzji zabierze nas Tamuna Kiladze, prawdziwa Gruzinka z krwi i kości, która od 7 lat mieszka w Polsce. Prowadzi warsztaty kuchni gruzińskiej, dzieląc się z innymi miłością do gotowania.

Menu przygotowane przez Tamunę na nasze warsztaty przedstawia się obłędnie pysznie i ciekawie:

  1. CHINKALI – gruzińskie pierożki, w dwóch wersjach nadzienia:
    – wieprzowo-wołowe
    – pieczarkowo-serowe (wege)
  2. CHACZAPURI IMERETYŃSKIE – serowy chleb po Imeretyńsku
  3. SOKO KEC’ZE – pieczarki nadziewane serem
  4. GOZINAKI – pyszny deser na bazie miodu i orzechów.

Głównym bohaterem najbliższych warsztatów będą uwielbiane na całym świecie gruzińskie pierożki o wdzięcznej nazwie Chinkali (gruz. ხინკალი). Od innych pierogów wyróżniają się swoim oryginalnym kształtem i aromatycznym rosołem. Oprócz tradycyjnego farszu wieprzowo-wołowego Chinkali, popularne jest także nadzienie pieczarkowo-serowe. Ten wegetariański „zamiennik” tradycyjnego Chinkali można zazwyczaj spróbować w każdej gruzińskiej restauracji. Na warsztatach nauczycie się nie tylko przyrządzać Chinkali w obu wersjach, ale także opanujecie sztukę ich jedzenia!

Drugim gruzińskim przysmakiem, który przyrządzimy, będzie Chaczapuri imeretyńskie (gruz. იმერული ხაჭაპური), czyli serowy chleb po Imeretyńsku. Jest to jedna z najpyszniejszych potraw w całej Gruzji. Istnieje kilka odmian Chaczapuri różniących się ciastem, kształtem i nadzieniem (mogą być z fasolą, z serem i jajkiem, ze szpinakiem itd.). Chaczapuri imeretyńskie pochodzi z zachodniej części Gruzji, z regionu Imeretia i stąd nazwa „Imeretyńskie”. Jest to placek okrągły z ciasta drożdżowego nadziewany serem.

Trzecim daniem będzie pyszna przystawka, która w Gruzji jest znana jako „soko kec’ze” (gruz. სოკო კეცზე). Są to pieczarki (kapelusze) wypełnione serem zapiekane w glinianych naczyniach/patelniach – „keci” (gruz. კეცი).

Warsztaty kuchni gruzińskiej nie istniałyby bez deseru, dlatego z radością przyrządzimy Gozinaki (gruz. გოზინაყი). Jest to tradycyjny gruziński deser przygotowywany na Sylwestra, będący połączeniem miodu i orzechów. Smakołyk ten jest symbolem dobrego i słodkiego początku nowego roku, nierozłącznym elementem Sylwestrowej rodzinnej uczty.

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych gruzińskich pyszności przy wspólnym stole. Eksplozja wyjątkowych smaków i niezapomniana biesiada z lampką gruzińskiego trunku i gruzińską muzyką w tle gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane autentyczne potrawy gruzińskie w domowym zaciszu! Skrypt z przepisami z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach.

Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą pojemników na żywność (studio w trosce o środowisko zrezygnowało z plastikowych pojemników na wynos!) – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić domowników dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Zukamilov (stock.adobe.com)
2) Christine Isakzhanova (Unsplash)
3) Hayley Maxwell (Unsplash)
4) Christine Isakzhanova (Unsplash)