Kuchnia grecka z owocami morza – 03.03.2024

340,00 

Prowadzący:
Sabina Francuz

Poznaj specjały greckich wysp w autentycznym wydaniu!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Słońce, malownicze krajobrazy, zachwycające zabytki, gościnni mieszkańcy i uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie kuchnia, przyciągają do Grecji gości z całego świata.

Kuchnia Grecji jest częścią historii tego kraju i stoi u początków współczesnej kuchni europejskiej. Jest zdrowa, prosta, lekka i równocześnie sycąca. Mieszkańcy tego górzystego kraju, rozsypanego na mniejszych i większych wyspach, korzystają przede wszystkim z darów morza. Menu Greków obfituje w ryby, kraby, kalmary i ośmiornice, ale nie brakuje w nim również lokalnych, dojrzewających w greckim słońcu warzyw (pomidor, papryka, bakłażan, cukinia, karczoch, strączki), owoców, pieczywa (m.in. pita) czy kasz. Ślimaki dostarczają im białka, a na wybrzeżu jego źródłem są wspomniane owoce morza.

Niewiele rejonów sprzyja hodowli bydła, z wyjątkiem wszechobecnych owiec i kóz, z których mleka wytwarza się wyśmienite lokalne sery (feta, graviera, kefalotyri, kefalograviera, metsovone, kasseri). Kuchnia grecka nie istniałaby bez złocistej oliwy, cytryny, czosnku i świeżych, aromatycznych ziół (m.in. mięty, tymianku, rozmarynu) czy przypraw (cynamonu, kopru, anyżu, kminku).

Więcej o smakach, rytuale rodzinnych spotkań przy stole i greckiej recepcie na szczęście dowiecie się od naszej prowadzącej Sabiny Francuz, autorki bloga “GŁODNE KAWAŁKI” oraz inspirujących książek, m.in. uroczej „SIGA SIGA. Smak Grecji na Twoim talerzu”. Spotkanie z Sabiną to każdorazowo smakowita gratka nie tylko dla hellenofilów!

W menu warsztatów znajdzie się tym razem 5 greckich pyszności, a będą to:

  1. FAWA – pasta z żółtego grochu (grecki humus) zaserwowana z chlebkiem pita
  2. GULASZ Z OŚMIORNICY z warzywami skąpanymi w złocistej oliwie z wyspy Samos
  3. SPAGHETTI Z KREWETKAMI skąpanymi w OUZO
  4. SAŁATKA Z FENKUŁEM I POMARAŃCZAMI z Leukady
  5. LODY TYMIANKOWE z kremem kawowym i dodatkiem najbardziej znanego na świecie greckiego trunku na deser.

Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo!

Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne greckie smaki i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Tania Mousinho (Unsplash)
2) Adobe Stock
3-4) Sabina Francuz (Archiwum prywatne)