Kuchnia francuska ze stekiem – 01.06.2025

350,00 

Prowadzący:
Przemysław Golis

Poznaj dania kuchni francuskiej z grillowanym stekiem w roli głównej!

Na stanie

Kategoria:

Opis

PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!

 

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Francja jest uważana za kolebkę sztuki kulinarnej, a jej kuchnia, nie bez powodu, zaliczana do najwyżej cenionych kuchni świata. Wyróżnia ją wyjątkowo bogata i długa tradycja (pierwsza książka z francuskimi przepisami pochodzi z XIV wieku), przez lata stanowiąca inspirację dla innych kuchni narodowych.

„La bonne cuisine est la base de véritable bonheur” [tłum. „Dobra kuchnia jest podstawą prawdziwego szczęścia”] Auguste Escoffier

Oprócz ślimaków, ostryg, małży (mule) czy żabich udek, słynie również z doskonałych mięs, najwyższej jakości serów, pâte (pasztetów), croissant, bagietek, tart, zup, sosów, deserów oraz… wyśmienitych win.

Francuzi dbają o różnorodność i wysoką jakość produktów. Potrafią je finezyjnie komponować ze sobą, tworząc wyjątkowe i wyśmienite dania. Kuchnia francuska cechuje się bogactwem wysublimowanych smaków, elegancją i wyrafinowaniem.

Na warsztatach z kuchni francuskiej będziecie mieli okazję poznać smaki i dania domowej kuchni francuskiej (cuisine familiale). Jej tajniki odkryje przed Wami Przemek Golis – wielbiciel Francji, w której spędził sporą część swojego życia. Zamiłowanie do gotowania przejawiał od najmłodszych lat. Od zawsze czynił to z pasją i smakiem. Francja oprócz zamiłowania do francuskiej kuchni, praktykowania autentycznych rodzinnych przepisów, jak i praca w winnicach Szampanii, przyniosła mu także miłość do wina, które zawsze towarzyszy mu w gotowaniu i biesiadzie.

W domowej kuchni francuskiej ważną rolę odgrywają aromatyczne zioła, masło, wino oraz oliwa, które nadają potrawom specyficzny smak. Nie brakuje w niej również świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Dlatego w naszej kuchni tego dnia pojawią się m.in. por, ziemniaki, cebula, czosnek, szczypiorek, fenkuł, świeża bazylia, tymianek, anyż, oliwki, filety anchovies, kapary oraz gruszki.

Tym razem po raz pierwszy na kuchni francuskiej weźmiemy na warsztat steak, który będzie niekwestionowanym królem tych warsztatów. Odpowiednio przyrządzony, podany z sosem śmietanowo-musztardowym z zielonym pieprzem, chrupiącą kolorową sałatką z sosem winegret oraz pieczonymi ziemniaczkami, będzie stanowił wymarzone, klasyczne, smaczne i ponadczasowe danie główne, które czczą i kochają Francuzi.

Na kursie poznacie m.in. stopnie wysmażenia obowiązujące w kuchni francuskiej oraz zasady przygotowania mięsa i przyprawiania steków. Dowiecie się jak wybrać odpowiedni rodzaj mięsa na steki, czym jest sezonowanie wpływające na jego konsystencję, smak i aromat.

Na warsztatach pod czujnym okiem Prowadzącego przyrządzicie następujące potrawy francuskie:

  1. TAPENADA – prowansalski specjał w postaci wytrawnego pasztetu z czarnych oliwek z kaparami i filetami anchovies, podany z grzanką na idealną przystawkę zaspokajającą pierwszy głód!
  2. VICHYSSOISE AVEC CROÛTONS ÉPICÉS ET LARDONS CROUSTILLANT – kremowa zupa porowa pochodząca z regionu Vichy z pikantnymi grzankami i chrupiącym bekonem
  3. BIFTECK AU POIVRE VERT – stek wołowy w białym sosie z zielonego pieprzu, podany z pieczonymi ziemniaczkami
  4. SAŁATKA z chrupiących sałat z fenkułem (koper włoski), oliwkami i pomarańczą z oryginalnym SOSEM WINEGRET
  5. POIRES BELLE HELENE – gruszki w sosie czekoladowym z lodami waniliowymi i płatkami migdałów na lekki deser!

Warsztaty będą wzbogacone interesującymi opowieściami o kuchni i kraju. Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i dużo dobrej zabawy gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.

Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (od lewej): 
1) Justus Menke (Unsplash)
2) Jim Harris (Unsplash)
3-4) Cookiness (Archiwum własne)