Koreański zawrót głowy – 27.11.2022

340,00 

Prowadzący:
Inessa Kim

Kuchnia pełna świeżych, zdrowych warzyw i aromatycznych kiszonek!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Kuchnia Korei jest jedną z najzdrowszych na świecie – dużo w niej świeżych warzyw, aromatycznych kiszonek, ryb i owoców morza. Charakterystyczna jest ostrość i intensywność smaku, dbałość o kolorystykę i estetyczny wygląd przyrządzanych dań.

W kuchni tego regionu świata prym wiedzie oczywiście Kimchi – tradycyjna koreańska kiszonka z warzyw, m.in. kapusty, ogórków i rzodkwi, które fermentują pod wpływem specjalnej zalewy. Kimchi jest bogate w witaminę C i z tego powodu chętnie spożywane zimą. Sposób przyrządzania Kimchi na zimę został w roku 2013 wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Na warsztatach oprócz wspomnianego fenomenalnego przysmaku kuchni i diety Koreańczyków nauczycie się przyrządzać również zupę z Kimchi, karkówkę i surówkę z rzodkiewki. Podróż po koreańskich smakach zakończycie deserem – genialnymi słodkimi placuszkami!

W niezapomnianą podróż po Korei zabierze Was Inessa Kim, która będzie Waszą przewodniczką po wyjątkowych smakach i kulturze tego kraju.

Pod czujnym okiem Inessy nauczycie się przyrządzać następujące dania:

  1. EKSPRESOWE KIMCHI – tradycyjne danie koreańskie z kiszonych warzyw, które uczestnicy zabiorą w słoiczkach do domu
  2. ZUPA Z KIMCHI – pikantna, ale pełna też innych smaków, taka “koreańska kwaśnica”
  3. GOCHUJANG MOKSAL – karkówka w pikantnym sosie
  4. MASAENGCHAE – surówka z rzodkiewki
  5. HOTTEOK – koreańskie placki drożdżowe ze słodkim nadzieniem

Będzie, jak zawsze – pysznie, zdrowo i kolorowo!

Wisienką na torcie będzie możliwość nabycia w promocyjnej cenie dwóch genialnych książek Inessy „KOREAŃSKI FERMENT. O kimchi, życiu i gotowaniu” oraz „KIMCHI KETO” wraz z dedykacją i autografem autorki!

Koreańskie gotowanie i biesiada to oryginalny pomysł na smakowite i kreatywne spędzenie ostatniej niedzieli listopada. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie i uczta w koreańskim stylu gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na żywność do zabrania do domu pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Agnieszka Sochal
2) Giselle Herrera (Unsplash)
3) Agnieszka Sochal
4) Agnieszka Sochal