Kolorowe smaki rodem z Maroko – 26.02.2023

340,00 

Prowadzący:
Jalil Hadrami i Dorota Bąk

Zasmakuj aromatycznej i wyrazistej kuchni Maroko!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Maroko zachwyca swoją niezwykle bogatą kulturą i historią. Ten wyjątkowy i piękny kraj jest również kolebką przepysznej kuchni, pełnej intensywnych smaków, zapachów, aromatycznych przypraw i ziół.

Poza intensywnymi smakami kuchnia marokańska kusi również apetycznymi i soczystymi kolorami, które dodatkowo podkreślają jej wyrazistość i przyciągają smakoszy na całym świecie!

W kolejną podróż po smakach Maroko zabierze Was jedyny w swoim rodzaju duet – rodowity Marokańczyk Jalil Hadrami i Polka Dorota Bąk. Jalil to kucharz i pasjonat rodzimej kuchni oraz ogólnopojętej kuchni arabskiej. Pracował w Maroko w wiodących restauracjach serwujących tradycyjną, regionalną kuchnię.

Maroko w lutym w Cookiness przywita Was czterema pysznościami, które wykonacie pod czujnym okiem Prowadzących, a będą to:

  1. CHLEB MAROKAŃSKI (z patelni)
  2. ZAALUK – pasta z bakłażana
  3. TAGINE z dynią, papryką, pomidorkami i kurczakiem
  4. GHRIBY SEZAMOWE – obłędne marokańskie ciasteczka z sezamem.

Marokańskie specjały wspaniale odzwierciedlają ogromne bogactwo kulturowe i kulinarne świata arabskiego. Wpływy arabskie mieszają się w nich z berberyjskimi, ale odnajdziemy tutaj także smaki i składniki typowe dla kuchni innych krajów z basenu Morza Śródziemnego: oliwki, oliwę, cytrusy, świeże warzywa (bakłażany, cukinie, pomidory) i orzechy.

Ulubionymi przyprawami w kuchni marokańskiej są: kumin, cynamon, kolendra, oregano, szafran, kurkuma, kardamon, suszony i mielony imbir, czosnek, ziarna sezamu, pieprz, papryka. Obok przypraw na marokańskich stołach królują także świeże zioła: kolendra, natka pietruszki i mięta.
Najbardziej znamiennym dla kuchni marokańskiej daniem jest tagine. Nazwa pochodzi od tradycyjnego glinianego naczynia w kształcie stożka, w którym przygotowuje się bardzo smaczne potrawy z mięs, ryb, warzyw, owoców, kaszy, orzechów z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw. Przykryte danie, dusząc się, miesza ze sobą zapachy. Tajemnicą dobrze przygotowanego tagine oprócz orientalnych przypraw, jest powolny proces przygotowania. To im danie zawdzięcza wyjątkowy smak, kolor i aromat. Na warsztatach przygotujemy tagine z kurczakiem i kolorowymi warzywami.

Naszą smakowitą marokańską podróż zakończymy łakociami. Marokańczycy lubują się w słodziutkich deserach i ciastach.

Będzie pysznie i odkrywczo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z nastrojową muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godz. warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.

Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić najbliższych dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Kyriacos Georgiou (Unsplash)
2-4) Archiwum własne Cookiness