Kolorowe smaki rodem z Maroko – 25.09.2021

280,00 

Prowadzący:
Jalil Hadrami i Dorota Bąk

Zasmakuj aromatycznej i wyrazistej kuchni Maroko!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 16:00-20:00

Maroko zachwyca swoją niezwykle bogatą kulturą i historią. Ten wyjątkowy i piękny kraj jest również kolebką przepysznej kuchni, pełnej intensywnych smaków, zapachów, aromatycznych przypraw i ziół.

Poza intensywnymi smakami kuchnia marokańska kusi również apetycznymi i soczystymi kolorami, które dodatkowo podkreślają jej wyrazistość i przyciągają smakoszy na całym świecie!

W pierwszą podróż po smakach Maroko zabierze Was jedyny w swoim rodzaju duet – rodowity Marokańczyk Jalil Hadrami i Polka Dorota Bąk. Jalil to kucharz i pasjonat rodzimej kuchni oraz ogólnopojętej kuchni arabskiej. Pracował w Maroko w wiodących restauracjach serwujących tradycyjną, regionalną kuchnię.

Maroko w Cookiness przywita Was pięcioma pysznościami, które wykonacie pod czujnym okiem Prowadzących, a będą to:

  1. Chleb marokański (z patelni)
  2. Zaaluk – pasta z bakłażana
  3. Tagine z kurczakiem lub tofu (w wersji wege), oliwkami i marynowanymi cytrynami
  4. Harira – narodowa marokańska zupa z soczewicy
  5. Ghriby sezamowe – marokańskie ciastka z sezamem.

Marokańskie specjały wspaniale odzwierciedlają ogromne bogactwo kulturowe i kulinarne świata arabskiego. Wpływy arabskie mieszają się w nich z berberyjskimi, ale odnajdziemy tutaj także smaki i składniki typowe dla kuchni innych krajów z basenu Morza Śródziemnego: oliwki, oliwę, cytrusy, świeże warzywa (bakłażany, cukinie, pomidory) i orzechy.

Bardzo charakterystycznym i oryginalnym składnikiem marokańskich dań są kiszone i marynowane cytryny. Ulubionymi przyprawami: kmin, cynamon, kolendra, oregano, szafran, kardamon, suszony i mielony imbir, czosnek, ziarna sezamu, pieprz, papryka. Obok przypraw na marokańskich stołach królują także zioła: kolendra, natka pietruszki i mięta. Mimo, że kuchnia marokańska uchodzi za bardzo mięsną, znajdziemy w niej również ryby i dużo warzyw.

Najbardziej znamiennym dla kuchni marokańskiej daniem jest tagine. Nazwa pochodzi od tradycyjnego glinianego naczynia w kształcie stożka, w którym przygotowuje się bardzo smaczne potrawy z mięs, ryb, warzyw, owoców, kaszy, orzechów z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw. Przykryte danie, dusząc się, miesza ze sobą zapachy. Tajemnicą dobrze przygotowanego tagine oprócz orientalnych przypraw, jest powolny proces przygotowania. To im danie zawdzięcza wyjątkowy smak, kolor i aromat. Na warsztatach przygotujemy tagine z kurczakiem, oliwkami i marynowanymi cytrynami. Przyrządzimy również obłędnie smaczną i pożywną, narodową marokańską zupę harirę z soczewicą.

Naszą smakowitą marokańską podróż zakończymy łakociami. Marokańczycy lubują się w słodziutkich deserach i ciastach. Ich podstawą są bakalie, orzechy, syropy, a także słodkie owoce np. figi.

Jeżeli szukacie oryginalnego pomysłu na nietuzinkowe spędzenie ostatniej soboty września, dołączcie już dziś na nasze warsztaty!

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, wyjątkowe doznania kulinarne i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godz. warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.

Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić najbliższych dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Annie Spratt (Unsplash)
2) Kyriacos Georgiou (Unsplash)
3) Annie Spratt (Unsplash)
4) Zakariae Daoui (Unsplash)