Kolorowa kuchnia meksykańska – 26.09.2023

340,00 

Prowadzący:
Isabel Balderas

Meksykańska fiesta pachnąca limonką, jalapeño i kolendrą!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 17:00-21:00

Meksyk urzeka jedyną w swoim rodzaju mieszanką kultur, krajobrazów, tradycji, wrażeń i smaków. Jest określany kulinarnym rajem na ziemi. Jego pełna intensywnych smaków, kolorów, zapachów kuchnia łączy w sobie świeżość, egzotykę i pikantność.

Dania opierają się na warzywach (fasola, kukurydza, różne odmiany papryk i pomidorów, dynia) i tropikalnych owocach (limonka, awokado, ananas, papaja, kaktus jadalny – nopal). Nie brakuje w nich oczywiście mięsa, ryb i owoców morza! Wyjątkowe połączenia składników, przyprawy i świeże zioła sprawiają, że wyśmienitego smaku meksykańskiego jedzenia nie da się pomylić z żadnym innym!

Tradycyjna kuchnia meksykańska została w roku 2010 wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jeżeli chcecie ją odkryć, nie może Was zabraknąć na naszych warsztatach z pochodzącą z Meksyku Chef Isabel Balderas, właścicielką i wyjątkową szefową kuchni autorskiej restauracji meksykańskiej „Santa Catrina” w Warszawie.

Podczas wrześniowego spotkania z Isabel nauczycie się przyrządzać następujące pyszności:

  1. EMPANADAS CON CHORIZO – pierożki z masy kukurydzianej z serem i chorizo
  2. TACOS DE CARNITAS – własnoręcznie przygotowana tortilla kukurydziana z duszoną wieprzowiną w pomarańczach
  3. SALSA VERDE – salsa z zielonych pomidorów tomatillo, z kolendrą i jalapeño
  4. ENSALADA DE NOPALES – wytrawna sałatka z liści kaktusa jadalnego (czyli opuncji Nopal) z pomidorami, świeżą kolendrą, zaserwowana z nachos

Będzie jak zawsze: pysznie, autentycznie i egzotycznie! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie oraz smaki i atmosfera meksykańskiej fiesty gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Fer Gomez (Unsplash)
2) Jeswin Thomas (Unsplash)
3) Cookiness (archiwum własne)
4) Miguel Urieta (Unsplash)