Opis
Czas trwania: 17:00-21:00
Meksyk urzeka jedyną w swoim rodzaju mieszanką kultur, krajobrazów, tradycji, wrażeń i smaków. Jest określany kulinarnym rajem na ziemi. Jego pełna intensywnych smaków, kolorów, zapachów kuchnia łączy w sobie świeżość, egzotykę i pikantność.
Dania opierają się na warzywach (fasola, kukurydza, różne odmiany papryk i pomidorów, dynia) i tropikalnych owocach (limonka, awokado, ananas, papaja, kaktus jadalny – nopal). Nie brakuje w nich oczywiście mięsa, ryb i owoców morza! Wyjątkowe połączenia składników, przyprawy i świeże zioła sprawiają, że wyśmienitego smaku meksykańskiego jedzenia nie da się pomylić z żadnym innym!
Tradycyjna kuchnia meksykańska została w roku 2010 wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jeżeli chcecie ją odkryć, nie może Was zabraknąć na naszych warsztatach z pochodzącą z Meksyku Chef Isabel Balderas, właścicielką i wyjątkową szefową kuchni autorskiej restauracji meksykańskiej „Santa Catrina” w Warszawie.
Podczas wrześniowego spotkania z Isabel nauczycie się przyrządzać następujące pyszności:
- EMPANADAS CON CHORIZO – pierożki z masy kukurydzianej z serem i chorizo
- TACOS DE CARNITAS – własnoręcznie przygotowana tortilla kukurydziana z duszoną wieprzowiną w pomarańczach
- SALSA VERDE – salsa z zielonych pomidorów tomatillo, z kolendrą i jalapeño
- ENSALADA DE NOPALES – wytrawna sałatka z liści kaktusa jadalnego (czyli opuncji Nopal) z pomidorami, świeżą kolendrą, zaserwowana z nachos
Będzie jak zawsze: pysznie, autentycznie i egzotycznie! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie oraz smaki i atmosfera meksykańskiej fiesty gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Fer Gomez (Unsplash) 2) Jeswin Thomas (Unsplash) 3) Cookiness (archiwum własne) 4) Miguel Urieta (Unsplash)