Opis
Czas trwania: 17:00-21:00
Rozmaite odmiany roślin strączkowych i kukurydzy, niezliczone gatunki ostrych papryczek, dojrzałe pomidory, słodkie ziemniaki czy tropikalne owoce, jak kaktus, agawa, awokado, limonka, ananas, papaja sprawiają, że Meksyk jest prawdziwym kulinarnym rajem dla roślinożerców!
Rdzenna ludność, od początków zasiedlenia do czasu podboju Ameryki przez Europejczyków, odżywiała się w większości roślinami. Podstawę prekolumbijskiej kuchni stanowiła przyrządzana na wiele sposobów kukurydza (np. w postaci przetartych na kamieniu placków) i fasola. Obecne w niej były również: dynia, maniok, pomidory i kakao. Jedynym znanym Aztekom i Majom zwierzęciem hodowlanym był indyk. Mięso i nabiał na dobre zagościły w tym regionie świata po przybyciu Hiszpanów, którzy przywieźli ze sobą różne zwierzęta hodowlane.
Jeżeli chcecie odkryć roślinne smaki współczesnej kuchni meksykańskiej, będącej syntezą dwóch kuchni: prekolumbijskiej i hiszpańskiej, nie może Was zabraknąć na majowych warsztatach w Cookiness!
Waszą przewodniczką będzie z pochodzącą z Meksyku Chef Isabel Balderas, właścicielka i wyjątkowa szefowa kuchni autorskiej restauracji meksykańskiej „Santa Catrina” w Warszawie.
Podczas najbliższego spotkania z Isabel nauczycie się przyrządzać następujące pyszności:
- ENSALADA DE NOPALES – wytrawna sałatka z liści kaktusa jadalnego (czyli opuncji Nopal) zaserwowana z nachos
- EMPANADAS DE HABA – pierożki z masy kukurydzianej z suszonym bobem, tofu wędzonym i papryką chipotle
- TACOS DE CAMOTE – samodzielnie robione tortille kukurydziane z grillowanym batatem i czarną fasolą
- SALSA VERDE – salsa z zielonych pomidorów tomatillo, kolendry i jalapeño
- CHIMICHANGA DE MANZANA – chrupiące placki pszenne z jabłkami i orzechami.
Będzie jak zawsze: pysznie, egzotycznie, zdrowo i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie oraz smaki i atmosfera meksykańskiej fiesty gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i ewentualnie pojemników na żywność na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Cookie and Kate 2) Miguel Urieta (Unsplash) 3) Cookiness (archiwum własne) 4) Diabetes Food Hub