Kolorowa kuchnia meksykańska – 20.02.2022

280,00 

Prowadzący:
Isabel Balderas

Meksykańska fiesta pachnąca limonką, chili i kolendrą!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Meksyk urzeka jedyną w swoim rodzaju mieszanką kultur, krajobrazów, tradycji, wrażeń i smaków. Jest określany kulinarnym rajem na ziemi i ma do zaoferowania nie tylko tortille, tacos czy placki kukurydziane z aromatycznymi farszami.

Kuchnia meksykańska uchodzi za szczególnie kreatywną i różnorodną. Jest pikantna, słodka, kolorowa i… dopracowana w każdym szczególe. Jej podstawowymi składnikami są kukurydza i fasola (ok. 20 gatunków w Meksyku), które dodaje się do dań mięsnych i rybnych, serwowanych z mnóstwem egzotycznych owoców i warzyw oraz sosów – od lekko pikantnych po wypalających przełyk. Ze świeżych składników na pierwszy plan wysuwają się limetki, różne gatunki awokado, papryka i chili w nieznanych kształtach i kolorach (prawie 100 rodzajów i odmian) oraz zielone, żółte i czerwone pomidory oraz kolendra.

Tradycyjna kuchnia meksykańska została w roku 2010 wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jeżeli chcecie odkryć jej tajniki, niebanalne smaki i połączenia składników, nie może Was zabraknąć na naszych warsztatach z pochodzącą z Meksyku Chef Isabel Balderas!

Podczas lutowego spotkania z wyjątkową Isabel nauczycie się przyrządzać aż 5 meksykańskich pyszności:

  1. Sopa de frijoles – zupa z czarną fasolą z pomidorami i twarogiem
  2. Tacos de barbacoa – szarpana wołowina, duszona w marynacie z papryki ancho i pasilla z cebulką i kolendrą
  3. Nachos con guacamole – mus z awokado z limonką, kolendrą i jalapeño – zaserwowany z nachos
  4. Salsa verde – salsa z zielonych pomidorów „tomatillo”, kolendra i jalapeño
  5. Flan de naranja – pomarańczowy krem karmel

Będzie pysznie, aromatycznie i odkrywczo!

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności z meksykańską muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie oraz smaki i atmosfera meksykańskiej fiesty gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach.

Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą pojemników na żywność – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić domowników dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Fer Gomez (Unsplash)
2) Aleisha Kalina (Unsplash)
3) Nadine Primeau (Unsplash)
4) Roberto Carlos & Roman Don (Unsplash)