Kolorowa kuchnia meksykańska – 06.02.2024

340,00 

Prowadzący:
Isabel Balderas

Meksykańska fiesta pachnąca limonką, jalapeño i kolendrą!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 17:00-21:00

Meksyk urzeka jedyną w swoim rodzaju mieszanką kultur, krajobrazów, tradycji, wrażeń i smaków. Jest określany kulinarnym rajem na ziemi. Jego pełna intensywnych smaków, kolorów, zapachów kuchnia łączy w sobie świeżość, egzotykę i pikantność.

Dania opierają się na warzywach (fasola, kukurydza, różne odmiany papryk i pomidorów, dynia), tropikalnych owocach (limonka, awokado, ananas, papaja, kaktus jadalny – nopal) i wszechobecnej kolendrze. Nie brakuje w nich oczywiście mięsa, ryb i owoców morza!

Bazę większości dań stanowią cienkie placki z mąki kukurydzianej (tortille). Najpopularniejsze są jej pieczone, chrupiące kawałki (nachos). Równie znane i uwielbiane na całym świecie są kukurydziane muszle wypełnione przeróżnymi farszami (tacos). Na warsztatach poznacie tajniki przyrządzania tego kultowego dania. Stanowią niezaprzeczalną kwintesencję kuchni Meksyku! O ich fenomenie świadczy również fakt, że doczekały się serialu na Netflixie. Bardzo ważnym elementem tacos jest wyrazista salsa najczęściej na bazie papryk (chipotle, habanero, jalapeño) czy pomidorów.

Na warsztatach wyczarujecie pyszną salsę z zielonych pomidorów tomatillo, jalapeño i kolendry. Tradycyjna kuchnia meksykańska jako wzorzec kulturowy obejmujący techniki kulinarne i obrzędy znane od wieków, w roku 2010 trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Jeżeli chcecie odkryć jej tajniki, nie może Was zabraknąć na naszych warsztatach z pochodzącą z Meksyku Chef Isabel Balderas, właścicielką i wyjątkową szefową kuchni autorskiej, fenomenalnej, jednej z najlepszych restauracji meksykańskich w Polsce „Santa Catrina” w Warszawie.

Podczas lutowego spotkania w Cookiness Isabel nauczy Was przyrządzać oryginalne dania pochodzące z jej rodzinnych stron, a będą to:

  1. SOPA DE FRIJOLES – zupa z czarną fasolą, pomidorami i twarogiem
  2. ENSALADA DE NOPALES – wytrawna sałatka z liści kaktusa jadalnego (opuncja Nopal), z pomidorami i świeżą kolendrą zaserwowana z chrupiącymi nachos
  3. TACOS DE PESCADO – samodzielnie robiona tortilla kukurydziana z dorszem w panierce piwnej ze świeżą kolendrą i limonką
  4. SALSA VERDE – sos z zielonych pomidorów tomatillo, kolendry i jalapeño
  5. CHIMICHANGA DE MANZANA – chrupiąca pszenna tortilla z jabłkami i orzechami na deser.

Będzie jak zawsze: pysznie, autentycznie i egzotycznie! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie oraz smaki i atmosfera meksykańskiej fiesty gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Cookiness (archiwum własne)
2) Alora Griffiths (Unsplash)
3) Miguel Urietag (Unsplash)
4) Kevin Liang (Unsplash)