Opis
PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!
Czas trwania 4h: 15:00-19:00
Portugalia to niewielki kraj między Hiszpanią i Oceanem Atlantyckim, który miał ogromny wpływ na resztę świata. W epoce wielkich odkryć geograficznych na przełomie XV i XVI wieku Portugalczycy, wypływając w morze podbili znaczną część globu. Portugalskie imperium kolonialne rozciągało się od wybrzeży Brazylii przez Afrykę aż po wschodnie Indie.
Portugalczycy doskonale wiedzą jak wykorzystać w kuchni uprzywilejowane położenie i różnorodność geograficzną kraju. Kuchnia portugalska dzięki dostępowi do Atlantyku i Morza Śródziemnego czerpie elementy zarówno z morza, jak i oceanu, dlatego na rodzimych stołach królują świeże ryby i owoce morza. Smaki morza i oceanu, aromatyczne zioła i warzywa, wyśmienite wina, sery i tradycyjne desery tworzą harmonijną i jedyną w swoim rodzaju całość. Tradycja spotyka się tu z nowoczesnością, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarna.
Najbardziej tradycyjnym składnikiem kuchni portugalskiej, jednocześnie najważniejszą rybą w kraju, jest dorsz (portug. bacalhau). Solony i suszony dorsz szczególną popularność zdobył w okresie portugalskiej dominacji na oceanach. Spróbowanie bacalhau stanowi obowiązkowy punkt wycieczki do tego kraju.
W podróż po smakach Portugalii zabierze Was Przemek Golis, który uwielbia ten kraj nie tylko od strony turystycznej, ale również kulinarnej. Zamiłowanie do gotowania przejawiał od najmłodszych lat. Od zawsze czynił to z pasją i smakiem. W Portugalii urzekła go różnorodność i sposób przyrządzania ryb i owoców morza oraz zachwyciły lokalne specjały tj. bacalhau oraz sardinhas assadas na brasa (duże grillowane sardynki z dodatkiem gruboziarnistej soli i oliwy z oliwek). Oprócz wybornego jedzenia i znakomitych win portugalskich zafascynowała go również wspaniała historia i bogata kultura Portugalii, o której dużo usłyszycie tego dnia podczas gotowania i biesiady w Cookiness.
Pod okiem Przemka poznacie i nauczycie się przyrządzać następujące portugalskie dania:
- CAMARÕES À GUILHO – krewetki smażone w winnym sosie czosnkowym z natką pietruszki zaserwowane z bagietką
- CALDO VERDE (z portug. zielona zupa) – popularna, kremowa, treściwa zupa z jarmużem, ziemniakami i pikantną kiełbaską chorizo
- BACALHAU À ZÉ DO PIPO – tradycyjna portugalska zapiekanka z dorsza, cebuli, ziemniaków z czarnymi oliwkami
- PASTÉIS DE NATA – kultowe babeczki z kruchego ciasta z kremowym nadzieniem.
Na warsztatach świeży dorsz pojawi się w daniu bacalhau à Zé do Pipo. Nazwa pochodzi od jego twórcy – Zé do Pipo, który był właścicielem popularnej w latach 60-tych ubiegłego wieku restauracji w Porto a danie to pomogło mu wygrać krajowy konkurs kulinarny! Od tego czasu restauracje w całej Portugalii przejęły jego przepis, a danie szybko zyskało popularność.
Jak przystało na tradycyjną kuchnię portugalską w menu warsztatów nie zabraknie również jednej z najbardziej znanych i lubianych portugalskich zup, która traktowana jest jako danie narodowe. Jest nieodłączna podczas świąt, m.in. obchodzonego 13. czerwca w Lizbonie dnia Św. Antoniego. Jej głównymi składnikami są ziemniaki, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz jarmuż, który nadaje zupie charakterystyczny zielony kolor. Do zupy dodaje się również pikantne chorizo (portug. chouriço), które świetnie podkreśla jej charakter.
Miłośników owoców morza na pewno zachwyci klasyczne portugalskie danie z krewetkami w sosie czosnkowym, z oliwą z oliwek, białym winem i aromatyczną natką pietruszki.
Swoją portugalską przygodę zakończycie tradycyjnymi budyniowymi babeczkami z chrupiącego ciasta francuskiego. Stworzone zostały w XVIII wieku przez katolickich mnichów i mniszki w kościele Santa Maria de Belém w Lizbonie. Przysmak ten odniósł wielki sukces i stał się symbolem Portugalii – przez cały rok przed portugalskimi cukierniami ustawiają się długie kolejki wielbicieli tych łakoci.
Będzie jak zawsze – pysznie, autentycznie i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w portugalskim stylu gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Cookiness (archiwum prywatne) 2) Blendman 3-4) Cookiness (archiwum prywatne)