Khmerska kuchnia Kambodży – 02.06.2024

340,00 

Prowadzący:
Sony Peung

Fascynująca podróż po kuchni dalekiego „Królestwa cudów”!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 15:00-19:00

Kambodża często kojarzona jest ze swoimi fascynującymi i zaliczanymi do 8 Cudów Świata świątyniami Angkor Wat wybudowanymi w XII wieku – symbol geniuszu i poświęcenia khmerskiej cywilizacji. Kraj ten to też mroczna historia – dawna kolonia francuska Indochin i krwawe rządy Czerwonych Khmerów.

Ten piękny i zachwycający życzliwością, uprzejmością i uśmiechem mieszkańców kraj ma jednak wiele więcej do zaoferowania. Intryguje pyszną i obfitującą w niecodzienne smaki kuchnią, która jest chyba trochę niedoceniana na świecie.

Kambodżańska kuchnia to unikalne połączenie kultury, geografii, klimatu i historii kraju. Na początku, kuchnia khmerska składała się z dwóch głównych elementów: ryżu z licznych pól ryżowych i ryb z największego jeziora regionu Tonle Sap oraz rzeki Mekong. Jednak na przestrzeni wieków została wzbogacona poprzez kontakty z różnymi krajami, które odcisnęły piętno na historii Kambodży, m.in. z Tajlandią, Wietnamem, Indiami, Chinami i Francją. Te kulinarne wpływy wniosły do kuchni khmerskiej nutę wyrafinowania i wielorodności, które wciąż ją charakteryzują.

Kambodżańskie dania wyróżniają się używaniem świeżych ziół i przypraw, takich jak trawa cytrynowa, galangal, imbir, czosnek i kolendra, które przyczyniają się do intensywnych i aromatycznych smaków. Wiele potraw bazuje na ostrej paście z fermentowanych ryb – prahok. Stosuje się ją jako dodatek do różnych dań, dip do warzyw czy owoców lub danie obiadowe z ryżem i warzywami.

Kuchnia khmerska stoi zupami. Przede wszystkim królują zupy rybne i słodko kwaśne, bazujące na mleczku kokosowym. Oprócz ryb wkładkę do zup stanowią krewetki, kurczak, wołowina, rzadziej wieprzowina.

Najbardziej charakterystycznym składnikiem kuchni khmerskiej jest aromatyczna pasta kroung na bazie ziół i przypraw, m.in. trawy cytrynowej, galangalu, czosnku, kurkumy i liści limonki. Wyróżnia się trzy rodzaje kroeung: żółte, które zawdzięcza swój kolor kurkumie (tą wersję nauczycie się przygotowywać na warsztatach i wykorzystacie ją do kwaśnej zupy z wołowiną i warzywami), czerwone dzięki czerwonemu chili i zielone, którego głównym składnikiem jest trawa cytrynowa.

Odkryj bogactwo i różnorodność kambodżańskiej kuchni, która opowiada fascynującą historię tego kraju przez zmysłowe doznania kulinarne. W podróż po smakach Kambodży zabierze Was pochodzący z Kambodży Sony Peung.

Podczas warsztatów poznacie i nauczycie się przyrządzać cztery smakowite dania:

  1. CHAI YOR – chrupiące sajgonki w stylu kambodżańskim, nadziewane mięsem mielonym, makaronem ryżowym vermicelli, marchewką, cebulą, grzybami mun, owinięte w liście sałaty, maczane w aromatycznym słodkim sosie m.in. na bazie sosu rybnego na przystawkę
  2. KROEUNG – aromatyczna pasta z trawy cytrynowej, galangalu, czosnku, kurkumy i liści limonki
  3. SAMLAR MACHU KROEUNG – kwaśna zupa z wołowiną i warzywami na bazie żółtej pasty kroeung i pasty z tamaryndowca, zaserwowana z ryżem jaśminowym
  4. LOK LAK – pikantne danie stir-fry z wołowiną w sosie pieprzowo-limonkowym, podane z ryżem jaśminowym, jajkiem sadzonym, pomidorem, sałatą i cebulą na danie główne.

Dołącz do nas, aby odkryć tajniki kambodżańskiej kuchni razem z Sonym i delektuj się aromatami, które przeniosą Cię prosto do serca Kambodży!

Będzie pysznie, kolorowo i aromatycznie!

Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w dalekowschodnim stylu gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Cookiness (Archiwum prywatne)
2) Cookiness (Archiwum własne)
3) Sony Peung
4) Cookiness (Archiwum własne)