Opis
Czas trwania: 14:00-18:00
Maroko zachwyca swoją niezwykle bogatą kulturą i historią. Ten wyjątkowy i piękny kraj jest również kolebką przepysznej kuchni, pełnej intensywnych smaków, zapachów, aromatycznych przypraw i ziół.
Poza intensywnymi smakami kuchnia marokańska kusi również apetycznymi i soczystymi kolorami, które dodatkowo podkreślają jej wyrazistość i przyciągają smakoszy na całym świecie!
W kolejną podróż po smakach Maroko zabierze Was jedyny w swoim rodzaju duet – rodowity Marokańczyk Jalil Hadrami i Polka Dorota Bąk. Jalil to kucharz i pasjonat rodzimej kuchni oraz ogólnopojętej kuchni arabskiej. Pracował w Maroko w wiodących restauracjach serwujących tradycyjną, regionalną kuchnię.
Maroko we wrześniu w Cookiness przywita Was czterema pysznościami, które wykonacie pod czujnym okiem Prowadzących, a będą to:
- CHLEB MAROKAŃSKI (z patelni)
- ZAALUK – pasta z bakłażana
- TAGINE z dynią, papryką, pomidorkami i kurczakiem (w opcji wegetariańskiej z tofu – osoby zainteresowane opcją wege dania prosimy o wpisanie przy imieniu i nazwisku uczestnika wyrazu „WEGE”)
- TARTA z migdałami i jabłkami.
Chleb w Maroko jest dodatkiem praktycznie do każdej potrawy. Idealnie będzie się komponował zarówno z przepyszną wegetariańską pastą z bakłażana i pomidorów, ale również z daniem głównym – kultowym tagine. W jesiennej odsłonie przyrządzicie je obowiązkowo z królową jesieni – dynią!
Swoją marokańską przygodę zakończycie wyśmienitą tartą z najpiękniejszym owocowym darem jesieni. To ciasto to zdecydowanie coś więcej niż ciasto z jabłkami. Wyjątkowym czynią je jabłka zanurzone w cukrze i cynamonie położone na migdałowej masie.
Jeżeli szukacie oryginalnego pomysłu na nietuzinkowe przywitanie jesieni, dołączcie już dziś na nasze wrześniowe marokańskie warsztaty!
Będzie jak zawsze – pysznie, zdrowo i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w marokańskim stylu gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1 i 3) Jalil Hadrami i Dorota Bąk 2 i 4) Cookiness (archiwum własne)