Jesienna kuchnia marokańska – 24.09.2023

340,00 

Prowadzący:
Jalil Hadrami i Dorota Bąk

Maroko w pysznej i kolorowej, jesiennej odsłonie!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 14:00-18:00

Maroko zachwyca swoją niezwykle bogatą kulturą i historią. Ten wyjątkowy i piękny kraj jest również kolebką przepysznej kuchni, pełnej intensywnych smaków, zapachów, aromatycznych przypraw i ziół.

Poza intensywnymi smakami kuchnia marokańska kusi również apetycznymi i soczystymi kolorami, które dodatkowo podkreślają jej wyrazistość i przyciągają smakoszy na całym świecie!

W kolejną podróż po smakach Maroko zabierze Was jedyny w swoim rodzaju duet – rodowity Marokańczyk Jalil Hadrami i Polka Dorota Bąk. Jalil to kucharz i pasjonat rodzimej kuchni oraz ogólnopojętej kuchni arabskiej. Pracował w Maroko w wiodących restauracjach serwujących tradycyjną, regionalną kuchnię.

Maroko we wrześniu w Cookiness przywita Was czterema pysznościami, które wykonacie pod czujnym okiem Prowadzących, a będą to:

  1. CHLEB MAROKAŃSKI (z patelni)
  2. ZAALUK – pasta z bakłażana
  3. TAGINE z dynią, papryką, pomidorkami i kurczakiem (w opcji wegetariańskiej z tofu – osoby zainteresowane opcją wege dania prosimy o wpisanie przy imieniu i nazwisku uczestnika wyrazu „WEGE”)
  4. TARTA z migdałami i jabłkami.

Chleb w Maroko jest dodatkiem praktycznie do każdej potrawy. Idealnie będzie się komponował zarówno z przepyszną wegetariańską pastą z bakłażana i pomidorów, ale również z daniem głównym – kultowym tagine. W jesiennej odsłonie przyrządzicie je obowiązkowo z królową jesieni – dynią!

Swoją marokańską przygodę zakończycie wyśmienitą tartą z najpiękniejszym owocowym darem jesieni. To ciasto to zdecydowanie coś więcej niż ciasto z jabłkami. Wyjątkowym czynią je jabłka zanurzone w cukrze i cynamonie położone na migdałowej masie.

Jeżeli szukacie oryginalnego pomysłu na nietuzinkowe przywitanie jesieni, dołączcie już dziś na nasze wrześniowe marokańskie warsztaty!

Będzie jak zawsze – pysznie, zdrowo i kolorowo! Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, dużo dobrej zabawy i uczta w marokańskim stylu gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1 i 3) Jalil Hadrami i Dorota Bąk
2 i 4) Cookiness (archiwum własne)