Japoński Ramen ze Sneczem – 09.10.2022

340,00 

Prowadzący:
Bartosz “Snecz” Dębski

Odkryj Japonię od kuchni i jej pełen umami RAMEN!

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 16:00-20:00

Ramen obok sushi jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Przywędrował do Japonii z Chin w XIX wieku. Przyciąga wyrazistym zapachem, kusi wyglądem i oszałamia wyjątkowo głębokim smakiem!

Ta pełna umami miska z esencjonalnym i sycącym bulionem, makaronem i kluczowymi dodatkami należy do najbardziej ulubionych dań na całym świecie. Potrafi nie tylko rozgrzać ciało, ale również wprawić w prawdziwie błogi nastrój. Ramenowi mistrzowie wierzą, że unikalny smak dania powstaje nie tylko z wykorzystanych składników, ale również płynie z duszy kucharza – przyrządzone przez pozytywną, szczęśliwą i radosną osobę pozwoli jedzącym odkryć właśnie te emocje i uczucia.

Sposobów na przygotowanie ramenu jest prawdopodobnie tyle, ilu kucharzy. Nie zmienia to faktu, że danie to powinno składać się z 5 podstawowych elementów:

  • wywaru (najczęściej mięsnego – na kościach drobiowych lub wieprzowych; rzadziej z ryb, owoców morza),
  • makaronu ramen (z pszennej mąki i wody o odczynie alkalicznym),
  • tare (aromatycznej pasty przyrządzanej na bazie soli, sosu sojowego lub pasty miso z dodatkami, stanowiącej esencję smaku słonego),
  • oleju smakowego (krewetkowego, chili, na bazie palonego czosnku),
  • dodatków, bez których ramen jako danie nie byłoby sobą. Najczęściej spotykane to boczek chashu, gotowane mięso wieprzowe, glony nori, grzyby, szczypiorek, rzodkiewka, kukurydza, cebula, imbir, marynowane pędy bambusa, marynowane jajko, ciastko rybne, ziarna sezamu itp.

O wszystkich podstawowych elementach ramenu, jego rodzajach i zasadach przyrządzania opowie Wam Bartosz “Snecz” Dębski. Na swoim profilu na Instagramie “SNECZ GOTUJE” dzieli się swoimi stosunkowo prostymi, trochę street foodowymi, ale jednocześnie bardzo oryginalnymi i bazującymi na najmodniejszych trendach w światowej gastronomii, daniami. “Snecz” wie o ramenie wszystko.

Podczas warsztatów nauczycie się przyrządzać 3 różne rameny, korzystając z pysznego makaronu z jednej z najlepszych restauracji ramenowych w Polsce – łódzkiego Ato Ramen i idealnego wywaru Chintan! Zdradzimy Wam sposoby na pogłębienie i zbalansowanie smaku tego oszałamiająca dania.

Menu warsztatów ramenowych ze “Sneczem” w Cookiness przedstawia się imponująco:

  1. SHOYU RAMEN z chashu podany z jajkiem Ajitsuke, bambusem Menma, olejem z palonego czosnku, szczypiorkiem, Nori oraz sezamem
  2. SHIO RAMEN z siekanym kurczakiem, kukurydzą, szczypiorkiem, olejem z krewetek i Nori
  3. MISO RAMEN z boczniakiem w Hoisin, cebulą, rzodkiewką, olejem chilli, Nori i czarnym sezamem.

Koniec spotkania wypełni degustacja przyrządzonych dań. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, wyjątkowe doznania kulinarne i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4h warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy! Skrypt z kursu wyślemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu dobrego humoru i pojemników na pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Bon Vivant (Unsplash)
2) Cody Chan (Unsplash)
3) Archiwum Cookiness
4) Archiwum Cookiness