Opis
Czas trwania 4h: 17:00-21:00
Magia Tajlandii tkwi w różnorodności. Kraina Uśmiechu, oprócz rajskich plaż z palmami i białym piaskiem, magicznych buddyjskich świątyń, tętniących życiem miast, porośniętych dżunglą gór, zielonych pól ryżowych, fantastycznych masaży, kusi wyśmienitą kuchnią.
Pyszne i tanie jedzenie jest dosłownie na wyciągnięcie dłoni – uśmiecha się do przechodniów z kolorowych straganów i wózków z parującymi kotłami, które stoją na tajskich ulicach. Tajowie słusznie nazywają swój kraj Krainą Tysiąca Smaków. Bogactwo świeżych, egzotycznych składników i aromatów potrafi wywołać prawdziwy zawrót głowy!
Do najpopularniejszych tajskich potraw należą wyśmienite zupy i wywary oraz smakowite wariacje ryżu, nudli, mięsa, owoców morza i warzyw. Tajowie w kuchni wykorzystują mleczko kokosowe, sosy (sojowy, rybny, ostrygowy), świeże aromatyczne zioła (trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, kolendra, tajska bazylia), egzotyczne owoce (m.in. limonka, mango) oraz warzywa (papryczka chili, imbir, galangal, szalotka, czosnek). Preferują dania duszone, gotowane na parze lub w woku. Obok dań mięsnych jedzą mnóstwo ryb i owoców morza.
W podróż po smakach jednej z najbardziej ulubionych kuchni świata, po raz kolejny zabierze Was Wojtek Wójcik – kucharz, obieżyświat i miłośnik Azji i jej smaków!
Pod czujnym okiem Prowadzącego nauczycie się przyrządzać następujące pyszności:
- KHAO SOI GAI – tajski lekko pikantny bulion drobiowy z Chiang Mai będący połączeniem mleka kokosowego i czerwonej pasty curry (podany m.in. z mięsem kurczaka, makaronem i piklowanym musztardowcem)
- RYBA PO TAJSKU W LIŚCIU BANANOWCA podana z tajskim ryżem jaśminowym
- SOM TUM MAMUANG – tajska sałatka z mango
- THUA PAK A PHAD PRIG – bób po tajsku
- KLUAI BUAT CHI – pudding bananowo-kokosowy
Będzie jak w Azji – radośnie, pysznie i kolorowo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie i dużo dobrej zabawy gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) wraz ze zdjęciami z warsztatów zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach.
Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Lisheng Chan Unsplash) 2) Cookiness (archiwum własne) 3) Lauren Kay (Unsplash) 4) Cookiness (archiwum własne)