Opis
Czas trwania 4h: 18:00-22:00
Tuńczyk, wołowina, awokado, ananasy, banany, kokos, pomidory – nazywane “jabłkami miłości” mogą oznaczać tylko jedno! Egzotyczne i zmysłowe warsztaty walentynkowe, podczas których przeniesiecie się do tropikalnego raju po środku Pacyfiku i odkryjecie jego nietuzinkowe i rozkosznie smaczne dania!
Hawaje są najmłodszym z pięćdziesięciu stanów Ameryki Północnej. Stolicą jest słynne Honolulu znajdujące się na wyspie O’ahu. Kuchnia hawajska wyrosła w gorącym, tropikalnym, lecz łagodnym klimacie jako ciekawy konglomerat tradycji kulinarnych ludów, które osiedlały się na Hawajach, m.in. rdzennych Polinezyjczyków oraz imigrantów z Japonii, Filipin, Chin i Portugalii.
Jest lżejsza i zdrowsza od kuchni amerykańskiej – zawiera dużo ryb i owoców morza oraz owoców i warzyw. Hawaje słyną m.in. z uprawy ananasów, kokosów, trzciny cukrowej, kawy, sandałowca i orzechów macadamia.
“Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne” [Alison Singh Gee]
Pod czujnym okiem Wojtka Wójcika przyrządzicie rozkosznie pyszne i zmysłowe dania:
- AHI POKE – lekki i sycący hawajski bowl z surowego tuńczyka, awokado i pomidorów z sosem
- LOCO MOCO – hawajski comfort food z ryżem na ostro lub w stylu japońskim oraz burgerem i jajkiem sadzonym
- Pikantna SAŁATKA Z ANANASA
- BANANY w cieście KOKOSOWYM – deser wieńczący walentynkową ucztę!
Bogactwo przyrządzanych potraw dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle, zapewniając romantyczną atmosferę.
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach. Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność na pyszności, których nie zdołacie zjeść.
Do zobaczenia!
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Withouraloha 2) Wojtek Wójcik (archiwum prywatne) 3) Robert Linder (Unsplash) 4) Gabriel Yuji (Unsplash)