Hawaje na talerzu – 16.02.2025

350,00 

Prowadzący:
Wojciech Wójcik

Baw się w rytmie egzotycznych smaków wysp hawajskich!

Na stanie

Kategoria:

Opis

PROSIMY O PRZEMYŚLANE ZAKUPY LUB ZAPISY VOUCHEREM, PONIEWAŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI ZWROTU ANI PRZENOSIN!

 

Czas trwania 4h: 17:00-21:00

Pacyficzne bajkowe krajobrazy, rajskie plaże, malownicze górskie szlaki, gejzery, wulkany i lokalne przysmaki sprawiają, że nie bez przyczyny utożsamia się ten odległy zakątek z istnym rajem na ziemi.

Hawaje są najmłodszym z pięćdziesięciu stanów USA (od 1959 roku) i jako jedyny z nich nie leżą na terenie Ameryki Północnej. Stolicą jest słynne Honolulu na wyspie O’ahu.

Przez lata ludność Hawajów różnicowała pod względem etnicznym. Dziś przeważają tam Azjaci i biali Amerykanie. Tylko 9% stanowią rdzenni Hawajczycy. To wszystko znalazło swoje odzwierciedlenie w lekkiej i zdrowej kuchni Hawajów – ciekawym konglomeracie tradycji kulinarnych ludów, m.in. rdzennych Polinezyjczyków, imigrantów z Japonii, Filipin, Chin i Portugalii, którzy osiedlali się w tym miejscu. Dlatego obok dań typowych dla tradycyjnej kuchni hawajskiej, znajdziemy dużo dań mających w swoim rodowodzie składniki, smaki i techniki przyrządzania typowe dla kuchni japońskiej, chińskiej, koreańskiej, filipińskiej, europejskiej i amerykańskiej.

Pod czujnym okiem Wojtka Wójcika przyrządzicie rozkosznie pyszne i zmysłowe dania:

  1. AHI POKE – lekki, ale sycący hawajski bowl z surowej ryby, awokado i pomidorów z sosem uznawany za specjalność narodową
  2. LOCO MOCO – hawajski comfort food z ryżem z dodatkiem wasabi furikake oraz burgerem
  3. Pikantna SAŁATKA Z ANANASA – będącego symbolem na Hawajach
  4. BANANY w cieście kokosowym – deser wieńczący ucztę!

Hawaje otoczone są Oceanem Spokojnym, dzięki czemu w diecie Hawajczyków znajdziemy dużo ryb (tuńczyk, mahi-mahi / koryfena) i owoców morza (krewetki, ośmiornice i małże). Z racji położenia geograficznego i gorącego, tropikalnego, lecz łagodnego klimatu uprawia się tu ananasy, papaję, awokado, mango, kokosy, ziemniaki, bataty, taro, trzcinę cukrową, kawę, sandałowiec i orzechy macadamia.

Wspomniana zarobkowa emigracja Azjatów, m.in. Japończyków stanowiących najliczniejszą grupę etniczną na wyspach wpłynęła na popularyzację upraw ryżu, produkcję sosu sojowego oraz rozpowszechnienie tofu czy sashimi (japoński sposób serwowania surowego mięsa ryb, owoców morza).

Będzie pysznie, egzotycznie i odkrywczo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z hawajską muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) El Blog de Bombones
2) Cookiness (archiwum własne)
3) Robert Linder (Unsplash)
4) Cookiness (archiwum własne)