Grecki przepis na szczęście – 04.09.2022

340,00 

Prowadzący:
Sabina Francuz

Zasmakuj słonecznej kuchni w rytmie Greka Zorby!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania 4h: 16:00-20:00

Słońce, malownicze krajobrazy, zachwycające zabytki, uśmiechnięci i gościnni mieszkańcy oraz przepyszna kuchnia przyciągają do Grecji turystów z całego świata. To również jeden z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków.

Jeśli tęsknicie za śródziemnomorskimi smakami i chcecie się poczuć jak na wakacjach, zapraszamy na warsztaty z kuchni greckiej. Waszą przewodniczką będzie Sabina Francuz, autorka inspirującego bloga „Głodne kawałki”, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny. W czerwcu ukazała się książka pt.: „SIGA SIGA. Smak Grecji na Twoim talerzu” jej autorstwa.

Greckie „siga, siga” oznacza „powoli, powoli”. W tych dwóch słowach zawiera się grecka filozofia życia. Nasza Prowadząca zdradzi Wam grecką receptę na szczęście i zainspiruje do celebrowania codzienności oraz odnajdywania równowagi i spokoju w prostych rzeczach. Tak jak robią to Grecy, którzy czerpią radość z przebywania w gronie najbliższych, rozmów, żartów i wspólnego biesiadowania, skupiają się na chwili i na tym, co jest teraz, czyli w prosty sposób smakują życie! Taki slow life w greckim wydaniu przydałby się każdemu z nas…

Kuchnia grecka uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie, jest zdrowa, prosta, lekka i sycąca. Może poszczycić się tradycją trwająca kilka tysiącleci. Wpłynęła na europejskie i światowe kuchnie, ale także sama czerpała od wielu z nich inspiracje. Dominują w niej śródziemnomorskie i bałkańskie smaki.

Greckie przysmaki bazują na dojrzewających w greckim słońcu warzywach – m.in. soczystych pomidorach, paprykach, bakłażanach i cukiniach, karczochach i owocach, świeżo grillowanych mięsach, rybach i owocach morza. Do ich przyrządzenia  niezbędne są również złocista oliwa, cytryny, czosnek i świeże, aromatyczne zioła (m.in. mięta, tymianek, rozmaryn) oraz przyprawy tj. cynamon, koper, kminek, anyż.

W menu warsztatów znajdą się zarówno dania tradycyjne, jak i te mniej znane i kojarzone z Grecją, a bardzo popularne i lubiane przez miejscowych. Nauczycie się przyrządzać i będziecie smakować 5 greckich pyszności, a będą to:

  1. FETA zapiekana w sosie pomidorowym
  2. HORTAPITA zapiekanka z dziką zieleniną, fetą i świeżym ciastem filo
  3. HILOPITES świeży makaron z Krety z mizithrą, grzybami i orzechami
  4. SAŁATKA HORIATIKI
  5. LODY TYMIANKOWE z kremem kawowym z metaxą.

Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo!

Bogactwo przyrządzanych potraw dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Greckie gotowanie zwieńczone wielką, grecką ucztą (niekoniecznie z „tłuczeniem talerzy”;) w miłym towarzystwie to oryginalny pomysł na nietuzinkowe spędzenie niedzielnego popołudnia!

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany uczestnikom po zajęciach. Przynieście ze sobą dobry humor i pojemniki na żywność na pyszności, których nie zdołacie zjeść na miejscu.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Tania Mousinho (Unsplash)
2-4) Sabina Francuz (Archiwum prywatne)