Gorąca kuchnia brazylijska – 28.01.2022

280,00 

Prowadzący:
Agnieszka Eriksson

Karnawałowa przygoda dla spragnionych słońca i egzotyki!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 18:00-22:00

Kolorowa, roztańczona i rozśpiewana Brazylia to nie tylko światowa stolica karnawału, egzotyczne plaże, ciągnąca się kilometrami puszcza Amazońska, zapierające dech w piersiach wodospady Iguazu, imponujące zabytki i zachwycające metropolie. Kraj ten kusi także – niesamowitymi i zupełnie odmiennymi od naszych – smakami i aromatami oraz wyglądem potraw.

Kuchnia brazylijska jest bardzo bogata i różnorodna (mieszanka kuchni portugalskiej, niemieckiej i holenderskiej). Słynie z obfitości posiłków i grillowania. W Brazylii grilluje się wszystko – mięso, ryby i owoce. Jej mieszkańcy jedzą wiele rodzajów mięsa: wołowe, wieprzowe, drób. Mięso je się na śniadanie, obiad i kolację. Bardzo popularnym składnikiem dań brazylijskich są ryby i owoce morza (również suszone). Nie sposób nie wspomnieć o pysznych, dojrzewających w słońcu owocach (mango, kokosy, passiflora) czy kakaowcu, manioku, trzcinie cukrowej, fasoli i czosnku.

W kulinarną podróż po smakach Brazylii zabierze Was Agnieszka Eriksson, autorka bloga „Mypassion for food”, która mieszkała i szkoliła się w Brazylii. W Sao Paulo asystowała francusko-brazylijskiemu kucharzowi Patrickowi Bragato, dokształcała się na warsztatach w jednej z najlepszych szkół kulinarnych w Sao Paulo oraz prowadziła warsztaty kulinarne dla międzynarodowych grup.

Nasza Prowadząca wybrała dla Was brazylijskie pyszności, które zachwyciły ją podczas pobytu w Brazylii:

  1. Bolinho de Bacalhau – delikatne pulpeciki z dorsza idealne na przekąskę podane z pikantnym sosem paprykowym
  2. Coxinha de Galinha – delikatne przekąski nadziewane farszem z kurczaka przypominające wyglądem indyjskie samosy
  3. Moqueca de Camarao – gulasz z krewetkami z mlekiem kokosowym
  4. Caipirinha – tradycyjny coctail brazylijski z marakują, której intensywny smak pobudzi zmysły i przeniesie Was do roztańczonej Brazylii!
  5. Pave de Maracuja – egzotyczny deser brazylijski z owocem passiflory

Będzie pysznie, egzotycznie i karnawałowo!

Liczymy, że pokochacie Brazylię równie mocno jak Agnieszka i zaprosicie najbliższe Wam osoby na spotkanie z kuchnią tego kraju w Waszych domach. Gwarantujemy świetną zabawę przy wspólnym gotowaniu i degustację przygotowanych podczas spotkania dań. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle.

Po 4h warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy! Skrypt z kursu wyślemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu dobrego humoru i pojemników na wszystko czego nie zdołacie zjeść na warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 
1) Ugur Arpaci (Unsplash)
2-4) Agnieszka Eriksson