Egzotyczne Peru od kuchni – 02.10.2021

280,00 

Prowadzący:
Doris Lopez i Marek Witkowski

Poznaj egzotyczne smaki dawnego imperium Inków!

Na stanie

Kategoria:

Opis

Czas trwania: 16:00-20:00

Jeżeli chcecie wzbogacić swoje kulinarne doznania i umiejętności o egzotyczne smaki Peru zapraszamy na warsztaty poświęcone jego niesamowitej kuchni.

Peru słynie nie tylko z przepięknych krajobrazów, bogatej kultury, tradycji i ciekawej historii. To również kraj wyśmienitej kuchni. Rozciąga się na kilku strefach klimatycznych (kraj o największej ich liczbie na świecie), dzięki czemu Peruwiańczycy mają dostęp do ogromnych zasobów świeżych ryb, owoców morza oraz warzyw, owoców i ziół. Naturalne sposoby uprawy owoców i zieleniny powodują, że są one zawsze świeże, pachnące, intensywne w smaku i bardzo zdrowe.

W podróż po smakach dawnego imperium Inków zabiorą Was Doris Lopez i Marek Witkowski – rodowita Peruwianka wraz z mężem, od 40 lat tworzący idealny duet w kuchni i w życiu.

Kuchnia peruwiańska jest niezwykle bogata, bardzo urozmaicona, a to dzięki przemieszaniu się tradycyjnych smaków kuchni rdzennych mieszkańców Peru z kulinariami hiszpańskimi, afrykańskimi i wschodnimi. Obfituje w świeże, zdrowe przepisy. Kojarzymy ją najczęściej z Ceviche. To narodowe danie to nic innego, jak surowa ryba lub surowe owoce morza marynowane krótko w soku z cytrusów (w Peru z limonki lub gorzkiej pomarańczy), przez co ich białko lekko ścina się z zewnątrz, a w środku pozostaje surowe i soczyste. Do tego dodaje się cebulę, pikantne papryczki chili, świeżą kolendrę i serwuje z prostymi dodatkami, m.in. z gotowanymi słodkimi ziemniakami i ziarnami kukurydzy. Na warsztatach odkryjecie smak prawdziwego Ceviche!

Menu warsztatowe obejmuje następujące peruwiańskie smakołyki:

  1. Ceviche de pescado (ceviche z ryby) – świeża ryba marynowana w soku z limonki z dodatkami
  2. Chupe de camarones – pożywna zupa z krewetkami
  3. Papa rellena – faszerowane ziemniaki
  4. Crema volteada – budyniowy deser o waniliowym smaku.

Peru to też miejsce pochodzenia ziemniaków. Za ich stolicę uchodzą Andy. Za czasów Inków znano na peruwiańskich ziemiach ok. 1500 gatunków, obecnie zaś uprawia się ich tu ponad 3000, według niektórych danych jest ich nawet 3800. Podobno Indianie znają prawie tak wiele zastosowań ziemniaków, jak wiele jest ich odmian. Sława ziemniaka jest na tyle wielka, że doczekał się on także swojego święta (w Peru dzień ziemniaka obchodzony jest 30 maja) oraz poświecono mu muzeum!

Jak widać, Peru i ziemniaki to zestaw obowiązkowy w Ameryce Południowej. Dlatego daniem, które na pewno przygotujemy na warsztatach będzie tradycyjne Papa Rellena. Są to ziemniaczane kulki wypełnione aromatycznym wołowym farszem z cebulą, jajkami oraz przyprawami, panierowane w bułce tartej i smażone w głębokim oleju.

Na warsztatach nie zabraknie również peruwiańskiej zupy! Przyrządzimy Chupe de camarones, czyli pyszną, pikantną, gęstą i pożywną zupę z krewetek. Jej głównymi składnikami oprócz krewetek są ziemniaki, pomidory, ryż i kukurydza. Obok gulaszy, sosów i gorących zapiekanek, jest ulubionym daniem gorącym w regionach górskich, gdzie klimat jest bardziej suchy i chłodny niż na płaskowyżu. Pochodzi z miasta Arequipa i reprezentuje połączenie kuchni Afryki, Chin oraz Włoch.

Naszą smakowitą przygodę z kuchnią peruwiańską zakończymy deserem o nazwie Crema volteada, czyli budyniowym deserem przypominającym hiszpański flan (nieco mniej skondensowany) o waniliowym smaku, w środku miękki, z zewnątrz chrupiący, polany karmelowym sosem.

Koniec spotkania wypełni degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności. Atmosferę dopełnią świece i nastrojowa muzyka w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, wyjątkowe doznania kulinarne i dużo dobrej zabawy gwarantowane.

Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) zostanie przesłany wszystkim uczestnikom po zajęciach.

Przynieście ze sobą pojemniki na żywność – efektami swojej pracy będziecie mogli zachwycić najbliższych dzieląc się z nimi tym co zostanie Wam po warsztatach.

Do zobaczenia!

 

Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej):
1) Pirata Studio Film (Unsplash)
2) Willian Juste (Unsplash)
3) Pirata Studio Film (Unsplash)
4) Mahmoud Fawzy (Unsplash)