Opis
Czas trwania 4h: 15:00-19:00
Peru słynie z malowniczych krajobrazów (od dżungli przez góry po pustynię) i bogatej przyrody (m.in. Puszcza Amazońska, dorzecze Amazonki, alpaki, lamy, kondory), zachwyca jedyną w swoim rodzaju kulturą i historią oraz… wyśmienitą kuchnią.
Jest krajem o największej na świecie liczbie stref klimatycznych, dzięki czemu ma dostęp do ogromnych zasobów warzyw, owoców, ziół, świeżych ryb i owoców morza.
Peru to miejsce pochodzenia ziemniaków, a za jego stolicę uchodzą Andy. Obecnie uprawia się tu ponad 3500 gatunków. Ziemniak doczekał się także swojego święta (30. maja obchodzony jest w Peru Dzień Ziemniaka) oraz poświecono mu muzeum!
Podstawą tutejszej kuchni jest obok ziemniaka również kukurydza (maiz). W Peru spotkamy nieznane nigdzie indziej odmiany tego warzywa. Kukurydza stanowi dodatek do zup, sałatek, dań głównych oraz popularnych na całym świecie potraw, m.in. kultowego ceviche.
Królową świeżych ziół w kuchni peruwiańskiej jest bez wątpienia stosowana w całym kraju aromatyczna kolendra.
W podróż po kuchni dawnego imperium Inków zabiorą Was tradycyjnie Doris Lopez i Marek Witkowski – rodowita Peruwianka z mężem chemikiem, tworzący od ponad 40 lat idealny duet w kuchni i w życiu!
Na warsztatach wspomniany uroczy peruwiańsko-polski duet nauczy Was przyrządzać następujące pyszności:
- CEVICHE DE PESCADO – świeża ryba macerowana w soku z limonki z czerwoną cebulą, kolendrą, batatem i prażoną kukurydzą na pyszną przystawkę
- AGUADITO DE POLLO – aromatyczna zupa z kurczakiem, ryżem i aromatyczną kolendrą, której zawdzięcza zielony kolor i wyjątkowy smak (danie pierwsze)
- PAPA RELLENA – ziemniaki faszerowane mięsem z cebulą, jajkami, przyprawami (danie główne)
- SALSA CRIOLLA z czerwonej cebuli, czerwonej papryki, limonki, kolendry oraz oliwy i octu winnego
- PICARONES – obłędne peruwiańskie pączki podane z melasą z trzciny cukrowej (street food’owy przysmak na deser).
Kuchnia peruwiańska obfituje w świeże i zdrowe przepisy. Narodowym daniem jest Ceviche – świeża ryba macerowana w soku z limonki (gotowanie na zimno), przez co zawarte w rybie białko lekko ścina się z zewnątrz, a w środku pozostaje soczyste. Ceviche serwuje się m.in. z pieczonym batatem, czerwoną cebulą, chrupiącymi ziarnami kukurydzy i świeżą kolendrą. Na warsztatach odkryjecie jego prawdziwy smak!
Przyrządzicie również aromatyczną i sycącą zieloną (dzięki świeżej kolendrze) zupę peruwiańską z kurczakiem, ryżem i dużą ilością warzyw. Na danie główne wyczarujecie tradycyjne danie Papa Rellena, czyli smażone na złoto, delikatne peruwiańskie ziemniaczane kulki wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z cebulą, jajkami i przyprawami. W Peru typowym dodatkiem do Papa Rellena jest salsa Criolla (sos kreolski), którą również przygotujecie na kursie. Smakowitą przygodę z kuchnią peruwiańską zakończycie najlepszymi pączkami pod słońcem, czyli street food’owym hitem z batata i dyni – obłednymi Picarones!
Spotkanie będzie wzbogacone super ciekawymi opowieściami o Peru, podróżach i historiach z życia naszych Prowadzących! Gwarantujemy, że po spotkaniu z tą Dwójką zakochacie się w Peru i jego obłędnej kuchni!
Będzie pysznie, egzotycznie i odkrywczo! Spotkanie wypełni gotowanie i degustacja własnoręcznie przyrządzonych pyszności przy wspólnym stole z peruwiańską muzyką w tle. Nauka gotowania na najwyższym poziomie, autentyczne smaki i super zabawa gwarantowane!
Po 4-godzinnych warsztatach będziecie w stanie samodzielnie odtworzyć poznane potrawy w domowym zaciszu! Skrypt z kursu (PDF) prześlemy uczestnikom po zajęciach. Pamiętajcie o przyniesieniu ze sobą dobrego humoru i pojemników na ewentualne pyszności, których nie zdołacie zjeść na warsztatach.
Do zobaczenia!
Uczestnicy pracują w 4-osobowych grupach i przyrządzają wszystkie dania. W zależności od stylu Prowadzącego, menu i logistyki warsztatu, poszczególne prace odbywają się w czwórkach, dwójkach lub pojedynczo.
Zdjęcia w wydarzeniu (w kolejności od lewej): 1) Jeison Higuita (Unsplash) 2-4) Cookiness (archiwum własne)